- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Brazilia se află în topul partenerilor comerciali la nivel european. Schimburile agroalimentare au urcat până la 401.5 miliarde de euro în 2022

13 Apr, 16:04 • Lupu Alexandra
Un raport publicat de Comisia Europeană arată că Brazilia a reprezentat principala sursă de importuri de produse agroalimentare pentru UE. Iată care sunt celelalte state poziționate în topul partenerilor comerciali.
Brazilia se află în topul partenerilor comerciali la nivel european. Schimburile agroalimentare au urcat până la 401.5 miliarde de euro în 2022

Comisia Europeană a publicat pe parcursul zilei de astăzi un raport care arată care sunt țările poziționate în topul partenerilor comerciali. Așa cum relatează economedia.ro, se pare că schimburile agroalimentare au urcat până la 401.5 miliarde de euro în 2022, la nivel european.

Topul partenerilor comerciali de produse agroalimentare din UE

Așa cum precizează sursa citată, schimburile comerciale agroalimentare au urcat până la valoarea de 401.5 miliarde de euro în 2022. Totodată, blocul comunitar a încheiat o balanță de 58 mil. euro. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că prețurile au suferit majorări considerabile la nivel global.

Exporturile agroalimentare au crescut cu 31% în UE în 2022, până la 229.8 miliarde de euro. Din comercializările totale, raportul publicat de Comisia Europeană arată că cerealele și produsele de planificație au crescut cel mai mult. Ele reprezintă 7%, respectiv 10% din exporturile de la nivel european. Cele mai importante destinații pentru comercializarea grâului se referă la Algeria (4,9 milioane de tone), Maroc (4,1), Egipt (2,9) şi Nigeria (2,5).

Citește și: Ucraina a decis. Reprezentanții interzic importurile de combustibili de proveniență rusă. Totul ar putea conduce la creșterea cererilor din rafinăriile românești

Produse agroalimentare
Produse agroalimentare

Produsele lactate au înregistrat un export în valoare de 20.4 miliarde de euro. Totodată, carnea de porc a rămas cea mai importantă la nivelul comercializării din UE, atingând o valoare de 13.8 mil. euro. În topul partenerilor, Marea Britanie este de departe cea mai importantă destinație pentru exporturile UE de produse agroalimentare. Locul doi este ocupat de SUA (13%), urmată de China (7%).

În paralel, importurile UE de produse agroalimentare au crescut cu 32%, mai exact, până la 172 milioane de euro. Situația este explicată prin creșterea prețurilor la nivel mondial. Cea mai importantă categorie de produse se referă la oleaginoase, cu 25.8 miliarde de euro. Pe următoarele poziții se clasează cafeaua, ceaiul, cacao, mirodeniile, fructele și nucile.

Brazilia a rămas prima sursă de importuri de produse agroalimentare la nivel european. Țara reprezintă 12% din importurile totale. Clasamentul este urmat de Marea Britanie (9%), iar locul trei este ocupat de Ucraina.

Vezi și: INS: Cantitatea de lapte brut importată a scăzut cu 37%