- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

INS: Cantitatea de lapte brut importată a scăzut cu 37%

17 Mar, 13:02 • Lupu Alexandra
Institutul Național de Statistică a publicat pe parcursul zilei de astăzi informații de interes pentru România. Mai exact, reprezentanții arată că importurile de lapte au scăzut cu 37% în ianuarie 2023, față de perioada similară a anului trecut.
INS: Cantitatea de lapte brut importată a scăzut cu 37%

Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat o analiză de interes pentru statul român, în ceea ce privește situația produselor lactate. Mai exact, reprezentanții relatează că importurile de lapte au scăzut considerabil în ianuarie 2023, așa cum confirmă stiripesurse.ro.

Importurile de lapte sunt în scădere

Primele informații publicate de INS arată că importurile de lapte au scăzut cu până la 37% în ianuarie 2023, față de perioada similară a anului trecut. Totodată, reducerea a avut loc chiar și de la o lună la alta, având în vedere că micșorarea este de 13.2% în luna ianuarie, față de luna decembrie.

În ianuarie 2023, laptele brut importat a avut o cantitate de aproape 10.298 tone. Pe de altă parte, unitățile procesatoare au colectat 95.581 tone de lapte de vacă, iar acest lucru reflectă o creștere de 3.2% față de luna decembrie a anului 2022, respectiv, 12.3% în comparație cu perioada similară a anului trecut.

Producția de iaurt, iaurt de băut și alte produse lactate acidulate a fost de 17.787 tone, reprezentând cea mai mare creștere din ianuarie 2023 față de luna decembrie a anului trecut, mai exact, cu 19.1%. De asemenea, la cea de unt a fost identificată o scădere semnificativă, de 27.3%, fiind produse 824 tone.

Te-ar putea interesa și: Criza din sectorul laptelui din România. Producătorii din țară dau faliment, totul în timp ce românii consumă lactate din Ungaria și Polonia

Datele analizate de INS arată că importurile de lapte sunt în scădere
Datele analizate de INS arată că importurile de lapte sunt în scădere

Față de ianuarie 2022, în perioada similară a acestui an, cea mai mare mărire la nivelul producției a avut loc la brânzeturi (4.4%), iar o scădere considerabilă a fost înregistrată la nivelul untului (10.6%). Informațiile sunt unele de interes pentru România, având în vedere criza din sectorul laptelui înregistrată în ultima perioadă.

Fermierii din țară declară că se află în pragul falimentului, iar în tot acest timp, românii consumă lactate din Ungaria și Polonia. Problemele din acest sector sunt un subiect amplu de discuție din ultimele luni. Situația îi afectează considerabil pe producători, care susțin în mai multe rânduri că nu mai fac față.

În paralel, guvernanții statului nu au luat nicio măsură în acest sens. În tot acest timp, reprezentanții au anunțat noi verificări în magazine, conform cărora agenții economici pot comercializa în țară produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și / sau proteine doar într-un spațiu de vânzare vizibil și bine delimitat.

Citește și despre următorul subiect: Reguli noi la vânzarea laptelui și a produselor lactate. Au început controalele în marile magazine, iar amenzile sunt destul de mari