- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bulgaria, la un pas de aderare la Spațiul Schengen? Statul bulgar a cedat șantajului Ungariei pentru aderare. A eliminat taxa de 20 de leva pentru gazele rusești!

18 Dec, 15:47 • Oprea Alina
Pare că Bulgaria ar face orice pentru a finaliza procesul de aderare la Spațiul Schengen! Statul bulgar a cedat, într-un final șantajului Ungariei. Taxa excepțională pe gazul rusesc a foste eliminată!
Bulgaria, la un pas de aderare la Spațiul Schengen? Statul bulgar a cedat șantajului Ungariei pentru aderare. A eliminat taxa de 20 de leva pentru gazele rusești!

Bulgaria este și ea pe lista de așteptare pentru aderarea la Spațiul Schengen, precum în situația României și speră ca în sfârșit să fie admisp în Spațiul Schengen după ani de așteptare, a fost de acord cu o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepțională pe gazul rusesc care este transportat pe teritoriul său către Ungaria și Serbia, aceste informații fiind relatate de AFP, potrivit Agerpres.

Parlamentul de la Sofia a votat luni eliminarea măsurii, care a intrat în vigoare la 13 octombrie. Taxa este de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră (MWh) de gaz transportat prin gazoductul TurkStream. În primă fază, măsura era destinată să „reducă profiturile Gazprom”, dar s-a dovedit complicat de implementat, iar gigantul rus nu a plătit niciodată suma datorată. Budapesta şi Belgradul, dependente de hidrocarburile ruseşti şi nerăbdătoare să menţină legături cu Kremlinul, au denunţat decizia, spunând că este o „măsură ostilă care pune în pericol aprovizionarea cu energie a ambelor ţări”.

Ai putea fi interesat și de: Bulgaria se află într-un impas! Ungaria se va opune aderării acesteia la Schengen dacă nu elimină taxa de tranzit pentru gazele naturale din Rusia

Schengen
Schengen

Bulgaria, la un pas de Schengen?

Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a amenințat chiar că va bloca intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen dacă taxa va fi menținută.

 „Dacă Ungaria îşi respectă promisiunea, vetoul trebuie ridicat imediat”, a declarat premierul Nikolai Denkov într-un interviu televizat. Aderarea la spaţiul de liberă circulaţie pare în sfârşit aproape pentru Bulgaria, care este membră a UE din 2007, comentează AFP. Dintre cele două ţări refractare care s-au opus aderării sale anul trecut, Olanda a considerat săptămâna trecută că Sofia îndeplineşte condiţiile, în timp ce Austria şi-a relaxat poziţia. Ea a lansat ideea a ceea ce a numit „Air Schengen”, a fost declarat spunând că este pregătită să relaxeze regulile de trafic aerian pentru Bulgaria și România dacă Bruxellesul consolidează frontierele externe ale UE, potrivit celor comunicate de Digi24.

Ai putea fi interesat și de: Președintele Klaus Iohannis afirmă că este nevoie de multe negocieri pentru finalizarea dosarului Schengen! Este un dosar european care nu a mers așa cum a fost planificat!