- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bulgaria se află într-un impas! Ungaria se va opune aderării acesteia la Schengen dacă nu elimină taxa de tranzit pentru gazele naturale din Rusia

17 Dec, 15:01 • Fundeanu Madalina
Ungaria se va opune intrării Bulgariei în Schengen. Condiția impusă este ca Sofia să elimine taxa de tranzit pentru gazul rusesc.
Bulgaria se află într-un impas! Ungaria se va opune aderării acesteia la Schengen dacă nu elimină taxa de tranzit pentru gazele naturale din Rusia

Ungaria se va opune aderării Bulgariei la spațiul Schengen, dacă Sofia nu va elimina taxa de tranzit pentru gazul rusesc, a anunțat Ministerul ungar de Externe, informează Reuters și MTI, potrivit News.ro.

Citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto, ministerul a declarat că Ungaria i-a transmis clar Bulgariei că va recurge la veto în cazul intrării sale în Schengen, dacă taxa pe principala rută de import de gaze rusești a Ungariei va rămâne în vigoare, scrie sursa citată.

Ungaria se va opune intrării Bulgariei în Schengen

Un veto spus intrării Ungariei în Schengen afectează în egală măsură candidatura României, cele două țări fiind luate în considerare împreună pentru aderarea la spațiul european de liberă circulație.

„Le-am spus clar bulgarilor că, dacă mențin această taxă, dacă pun în pericol siguranța aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci vom spune veto la intrarea lor în Schengen”, a declarat Peter Szijjarto.

El a mai precizat că Ungaria își va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată. Într-o postare video pe Facebook, politicianul de la Budapesta a calificat demersul Bulgariei drept „scandalos și ostil”, deoarece pune în pericol tranzitul de gaze naturale destinate Macedoniei de Nord, Serbiei și Ungariei. Szijjarto a declarat că decizia Bulgariei este contrară reglementărilor europene.

„În timp ce taxa urmărește să reducă profiturile Gazprom, care, conform acordurilor privind furnizarea de gaze, ar trebui să suporte costurile, ar putea totuși să ducă la întreruperi ale tranzitului și/sau la costuri mai mari pentru țările care primesc gaze pe această rută”, au declarat economiștii de la UniCredit într-o notă citată de Reuters.

Citește și: Electrica a aprobat strategia corporate pentru perioada 2024 – 2030. Aceasta include tranziţia către economia verde, digitalizarea şi securitatea rețelelor

Schengen
Schengen

Țările vest-europene au făcut eforturi mari pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc, dar Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, ruta de furnizare venind în principal prin Bulgaria și Serbia. Din cauza condițiilor actuale geopolitice și de securitate, cea mai mare parte a gazului necesar pentru aprovizionarea Ungariei trece prin această conductă, iar decizia Bulgariei, care este „complet contrară legislației europene, riscă printre altele să oprească livrările de gaz către Ungaria”, a explicat șeful diplomației ungare.

Péter Szijjártó a semnalat că, săptămâna viitoare, va fi luată o decizie privind aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen, „așa că, brusc, (Sofia) a început să încerce să retragă această lege”, susține el.

„Dacă va fi retrasă, ne vom retrage și noi decizia privind votul de veto”, a declarat ministrul ungar de externe.

Potrivit publicației bulgare Dnevnik, premierul bulgar Nikolai Denkov a informat joi de la Bruxelles că Ungaria pune condiția ca, dacă nu se elimină taxa pentru transportul gazului rusesc prin Bulgaria, să blocheze aderarea acesteia la Schengen. El a adăugat că autoritățile bulgare au decis să nu riște acest lucru, deoarece introducerea taxei nu este crucială în ceea ce privește politica comună a Europei.

În acest sens și ținând cont de atitudinea generală a Budapestei față de Uniunea Europeană, pare logic ca guvernul bulgar să facă tot posibilul și să folosească energia pozitivă acumulată pe tema Schengen în următoarele săptămâni. Motivul este că, după Spania, Belgia preia la începutul anului viitor președinția prin rotație a Consiliului UE, dar de la 1 iulie 2024 președinția va fi preluată de Ungaria, a scris Dnevnik. Amenințarea cu veto-ul maghiar a venit în urma acordului la care au ajuns joi toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, de a începe negocierile de aderare cu Ucraina.

Pe lângă nemulțumirile premierului Viktor Orban, liderii europeni au ajuns la un compromis, făcându-l pe acesta să părăsească sala pentru a putea fi constatată unanimitatea necesară acestei decizii. Rezistența lui Orban la Bruxelles i-a adus câteva puncte bonus la Moscova, cu care guvernul său naționalist a menținut contacte regulate chiar și în timpul războiului din Ucraina și care încă furnizează Ungariei cea mai mare parte a gazului pe care îl consumă. Bulgaria a introdus în octombrie noua taxă de tranzit de 10 euro pe MWh pentru gazul rusesc, provocând critici puternice din partea Ungariei și Serbiei.

Ungaria a cerut deja Comisiei Europene să lanseze o procedură de infringement împotriva Bulgariei în legătură cu noua taxă pe care Sofia a impus-o pentru tranzitul transportului de gaze rusești, spunând că încalcă reglementările europene.

Vezi și: Cum poți face ca panourile solare să reziste 50 de ani, în loc de 25! Tu știai această metodă?