- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bulgaria vrea să naționalizeze o stațiune deținută de ruși la Marea Neagră. Cum au folosit rușii acest complex pentru a evita sancțiunile impuse de UE din 2022

25 Jan, 20:35 • Adrian Popovici
Un proiect de lege este în pregătire în legislativul  din Bulgaria care vizează naționalizarea stațiunii turistice Kamchia, un imens complex turistic situat la malul Mării Negre, și pentru a plasa acest complex sub controlul guvernului bulgar
Bulgaria vrea să naționalizeze o stațiune deținută de ruși la Marea Neagră. Cum au folosit rușii acest complex pentru a evita sancțiunile impuse de UE din 2022

Un proiect de lege este în pregătire în legislativul  din Bulgaria care vizează naționalizarea stațiunii turistice Kamchia, un imens complex turistic situat la malul Mării Negre, și pentru a plasa acest complex sub controlul guvernului bulgar. Această măsură este luată acum în calcul deoarece stațiunea este considerată o enclavă rusească datorită investitorilor din spatele ei, transmite Profit.ro.

Stațiunea Kamchia, promovată ca un centru pentru educație, cultură, recreere, sport, sănătate, afaceri și turism, este deținută de capitalul rusesc, dar gestionată în Bulgaria de către cetățeni bulgari care nu sunt formal incluși în regimul de sancțiuni al Uniunii Europene. În acest fel, cei care dețin stațiunea reușesc să-și păstreze activele care, în mod normal, ar fi fost sechestrate.

Ivaylo Mirchev, un deputat din coaliția Noi Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democratică, descrie stațiunea drept o enclavă rusă de pe coasta bulgară care funcționează de mai bine de 14 ani.

„Inițiativa legislativă este mult prea întârziată, mai ales având în vedere războiul continuu al Rusiei din Ucraina. Sancțiunile internaționale împotriva Rusiei sunt în vigoare din 2014, și altele noi sunt adoptate ca răspuns la agresiunea Rusiei”, a declarat Mirchev.

„Pentru ca Bulgaria să-și îndeplinească obligațiile de a impune aceste măsuri restrictive internaționale, trebuie adoptată o lege specifică”, a atras atenția acesta.

https://www.youtube.com/watch?v=LHweg6zvKdk&ab_channel=JourneyBeyondtheHorizon

Te-ar putea interesa și: Oportunități inedite pentru România: anumite fabrici din Ucraina și Rusia se vor reloca în țara noastră, potrivit Asociației Marilor Consumatori din Energie

Câți ruși dețin proprietăți în Bulgaria?

După începerea războiului din Ucraina, Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, a anunțat că Centrul Kamchia al Rusiei ar putea fi folosit pentru a extinde influența Moscovei în Europa. Recent, departamentul de proprietăți al Moscovei a solicitat numirea unui nou director al companiei petroliere rusești Lukoil Neftochim Burgas ca șef al Centrului Kamchia.

Această măsură a Moscovei referitoare la stațiunea Kamchia din Bulgaria vine într-un moment în care proprietățile rusești sunt blocate sau confiscate în alte țări ale Uniunii Europene. Cu două săptămâni în urmă, parlamentul leton a adoptat o lege specială ce prevede confiscarea Casei Moscovei din Riga.

Potrivit celor mai recente date publicate de autoritățile bulgare în 2019, aproximativ 300.000 de ruși dețin peste 500.000 de proprietăți în Bulgaria. Cu toate acestea, autoritatea fiscală, responsabilă de aplicarea regulilor UE privind sancțiunile și recunoașterea acestora, nu a luat încă măsuri în acest sens. Deși sistemul legal bulgar permite doar procedura de confiscare a activelor, fără a prevedea înghețarea acestora, țările membre ale Uniunii Europene, inclusiv Bulgaria, sunt obligate să aplice direct regulile UE privind sancțiunile. Acest lucru înseamnă că autoritățile fiscale ar trebui să inițieze proceduri de înghețare, chiar dacă legislația națională nu prevede explicit astfel de măsuri.

Citește și: Conflictul dintre Rusia și Ucraina, un motor de deficit economic pentru statul român. Sorin Grindeanu: “S-au făcut cheltuieli în România, extra, de când a început acest conflict.”