- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bursele europene au închis ziua de luni în creştere uşoară. Tulburările din Orientul Mijlociu, sub lupa investitorilor

17 Oct, 10:25 • Cornel Ghimeșan
Deşi investitorii continuă să evalueze tulburările din Orientul Mijlociu, pieţele bursiere europene au închis ziua de luni în creştere uşoară. Ultimele influenţe au fost legate de situaţia din Gaza, deoarece este de aşteptat ca israel să înceapă o ofensivă terestră în teritoriul palestinian, după ce a mobilizat trupe la graniţă, săptămâna trecută.
Bursele europene au închis ziua de luni în creştere uşoară. Tulburările din Orientul Mijlociu, sub lupa investitorilor

Bursele europene au închis ziua de luni în creştere uşoară. Astfel, indicele paneuropean Stoxx 600 a urcat cu 0,2%, majoritatea sectoarelor şi burselor majore fiind în teritoriu pozitiv. De asemenea, acţiunile companiilor cu vânzare cu amănuntul au crescut cel mai mult, cu 2%, în timp ce acţiunile din domeniul sănătăţii au scăzut cu 0,3%. Totodată, indicele german DAX a avansat cu 0,34%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,27%, iat FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,41%, iar indicele italian FTSE MIB a crescut cu 0,55% şi IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 0,59%, anunţă news.ro.

Bursele europene au închis ziua de luni în creştere uşoară

Ultimele influenţe au fost legate de situaţia din Gaza, deoarece este de aşteptat ca israel să înceapă o ofensivă terestră în teritoriul palestinian, după ce a mobilizat trupe la graniţă, săptămâna trecută. Aproximativ 1,1 milioane de palestinieni au primit un preaviz de 24 de ore pentru a evacua nordul Gazei şi a se muta spre sud, dar ordinul şi termenul limită au fost aspru criticate de multe agenţii umanitare. De asemenea, condiţiile de viaţă ale oamenilor din Gaza s-au deteriorat rapid după ce rezervele de apă, alimente, energie electrică şi medicamente s-au epuizat.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu prețul petrolului în contextul războiului din Orientul Mijlociu dintre Israel și gruparea Hamas

Pe de altă parte, pieţele din Asia-Pacific au început săptămâna pe o bază slabă, în timp ce investitorii aşteaptă date economice cheie din China, inclusiv cifrele privind produsul intern brut din trimestrul al treilea, precum şi din Japonia, în această săptămână.

Citeşte şi: LinkedIn operează concedieri pentru a doua oară în 2023. Vor fi disponibilizaţii 668 de angajaţi

În schimb, contractele futures pentru petrol au scăzut luni în urma informaţiilor potrivit cărora SUA ar putea ajunge în curând la un acord pentru a relaxa sancţiunile împotriva Venezuelei, dacă se stabileşte o dată pentru alegerile prezidenţiale în această ţară. Pe de altă parte, traderii consideră că războiul dintre Israel și Hamas nu va afecta livrările de ţiţei pe termen scurt.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult