- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce se întâmplă cu prețul petrolului în contextul războiului din Orientul Mijlociu dintre Israel și gruparea Hamas

17 Oct, 09:58 • Andrei Alina
Contractele futures pentru petrol au scăzut luni în urma informaţiilor potrivit cărora SUA ar putea ajunge în curând la un acord pentru a relaxa sancţiunile împotriva Venezuelei, dacă se stabileşte o dată pentru alegerile prezidenţiale în această ţară. Pe de altă parte, traderii consideră că războiul dintre Israel și Hamas nu va afecta livrările de ţiţei pe termen scurt.
Ce se întâmplă cu prețul petrolului în contextul războiului din Orientul Mijlociu dintre Israel și gruparea Hamas

Contractele futures Brent au scăzut cu 79 de cenţi, sau cu 0,87%, la 90,10 dolari pe baril. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 0,53 cenţi, sau cu 0,6%, la 87,16 dolari pe baril, scrie Reuters.

Scăderea vine pe fondul unui pact pe care ar urma să-l semneze Guvernele SUA şi Venezuelei, un acord prin care americanii se angajează să relaxeze sancţiunile impuse asupra industriei petroliere din Venezuela, iar Guvernul de la Caracas promite organizarea anul viitor de alegeri prezidenţiale competitive şi monitorizate.

”Acordul… ar ajuta la creşterea producţiei de petrol a ţării de la niveluri foarte scăzute”, a declarat William Jackson, economist şef pentru pieţele emergente la Capital Economics.

Citește și: Alertă la nivel global! Cât de mult va exploda prețul acestui produs din cauza războiului din Israel. Previziunile sunt crunte

”Dar sectorul necesită investiţii enorme pentru a readuce producţia la nivelurile observate în urmă cu doar un deceniu. Şi acest lucru nu ar afecta în mod semnificativ deficitul de pe piaţa mondială a petrolului pe termen scurt. Între timp, semnele de întrebare planează asupra faptului dacă guvernul Venezuelei va respecta partea sa din acord”, a spus Jackson.

Citește și: Războiul din Fâșia Gaza provoacă un cutremur în întreaga lume! Emirul Qatarului: „Oprim aprovizionarea cu gaze a întregii lumi, dacă nu încetează bombardamentele”

 

Lideri importanți, vizite în lanț în Israel

Pe de altă parte, războiul dintre Israel și Hamas provoacă îngrijorare în rândul economiștilor. Cu toate acestea, deocamdată traderii sunt optimişti că războiul dintre Israel şi grupul militant islamist palestinian Hamas va rămâne limitat în Fâşia Gaza.

Ambele valori de referinţă ale petrolului au urcat cu aproape 6% vineri, ducând creşterea preţului petrolului Brent la  7,5% pe ansamblul săptămânii şi cea a petrolului WTI la 5,9%.

Preşedintele SUA Joe Biden va merge miercuri în Israel pentru a-şi exprima solidaritatea ”în faţa atacului terorist brutal al Hamas”. El anunţă că va călători apoi în Iordania pentru a discuta despre nevoile umanitare grave. Vizita lui Biden a fost anunţată prima dată de către secretarul de stat american Antony Blinken, după ce a avut o întâlnire de aproximativ opt ore cu premierul Benjamin Netanyahu şi cabinetul său de război la sediul militar Kirya al armatei israeliene din Tel Aviv.