Oricât ar părea de incredibil, este adevărat: o primărie oferă case gratis!
Este vorba despre primăria micuțului sat A Barca din Spania. Cătunul se află în nord-vestul Spaniei, în Galicia, și are 12 case din piatră, abandonate de mulți ani și fără proprietar.
Primarul din A Barca este de părere că zona are un potențial turistic considerabil și, din acest motiv, vrea să atragă oameni care să preia, pe gratis, respectivele case.
Edilul le impune însă o condiție potențialilor beneficiari ai acestei oferte incredibile: să prezinte planuri de dezvoltare prin care să fie conservată arhitectura originală a caselor. Altfel spus, orice lucrarea de renovare a restaurare a unei case nu trebuie să afecteze arhitectura originală a acesteia.
Amplasat într-un cadru natural spectaculos, aproape de granița cu Portugalia, A Barca este unul dintre cele peste 100 de sate spaniole aflate în căutare de cumpărători ai caselor abandonate.
Potrivit primarului, orice cetățean poate deveni proprietarul unei case oferite gratuit în A Barca, notează bzi.
Și în Italia sunt oferte incredibile, în căutarea de proprietari pentru case din zone depopulate. Un exemplu în acest sens vine din comuna Sambuca di Sicilia, unde 12 case au fost scoase la vânzare cu prețul de doar 3 euro fiecare. Vorbim despre case cu două sau trei camere și o suprafață cuprinsă între 50 și 80 de metri pătrați. Casele din comuna siciliană sunt construite din pietre de culoare maro-aurie și au între unul și trei etaje. Costurile de renovare depind, logic, de starea fiecărei case.
Pe de altă parte, și în Sambuca di Sicilia, autoritățile impun o condiție celor care vor să cumpere o casă acolo: să finalizeze lucrările de renovare în cel mult trei ani de la data cumpărării. Cine nu se conformează riscă să piardă oferta prețului simbolic.
La extrema cealaltă se află un sat din comuna Bătrâna, județul Hunedoara. Acolo, datorită peisajului superb (Munții Poiana Ruscă) și faptului că localitatea are ulițe asfaltate și utilități, o casă aflată în apropiere de primărie costă 40.000 de euro, iar pentru o alta, ”la roșu”, s-au cerut nu mai puțin de 70.000 de euro, potrivit edilului local.