- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cât de dificil este să-ți deschizi o afacere în Thassos, în 2024. Patronii tavernelor duc lipsă de angajați: „Oamenii nu prea mai vor să muncească”

29 May, 18:27 • Fundeanu Madalina
Un român stabilit în Grecia și-a deschis propria afacere pe insula Thassos. Acesta a explicat cât este de greu să găsească angajați, pentru că oamenii nu mai vor să muncească.
Cât de dificil este să-ți deschizi o afacere în Thassos, în 2024. Patronii tavernelor duc lipsă de angajați: „Oamenii nu prea mai vor să muncească”

Un român care s-a mutat în Grecia și-a deschis propria afacere pe insula Thassos și a povestit despre experiența sa pe rețelele de socializare. Acesta a spus că confruntă cu probleme în angajarea de personal, căci „oamenii nu prea mai vor să muncească”, conform Kanal D.

Se caută angajați! Patronul unei taverne de pe insula Thassos se plânge de lipsă de personal

Stelian Muscalu, românul stabilit în Grecia care și-a deschis o tavernă în Thassos, a împărtășit cu urmăritorii săi de pe rețelele de socializare care sunt etapele prin care a trecut pentru a ajunge în acest punct. De asemenea, bărbatul a făcut și un anunț de angajare.

Să deschizi o afacere în industia HORECA nu este atât de simplu pe cât ar putea să pară. Stelian a mărturisit că s-a confruntat cu mai multe probleme, printre care se numără și birocrația. Patronului tavernei din Grecia nu i-a venit să creadă de câte documente este nevoie pentru o astfel de afacere.

Mai mult de atât, Stelian a fost foarte deranjat de faptul că mulți îl critică pentru alegerile sale în rândul angajaților.

„Bine v-am regăsit. Am zis să vă dau și câteva imagini cu soare, cu mare, că de mine cred că sunteți sătui!

Am alergat astăzi, am plecat undeva pe la 11 spre Limenas, în capitală, acolo unde aveam de rezolvat lucruri, du-te la contabilitate, du-te la notar. Aici e un fel de notar de stat unde și se autentifică semnătura. Du-te la poliție, du-te la bancă, înapoi la contabilitate și așa mai departe.

Am alergat zilele astea cu actele în vreo 30 de zile, cum n-am alergat în 48 de ani cu atâtea hârtii. Între timp am obținut ăsta, am așa un fel de buletin temporar, o înregistrare pentru cetățenii Uniunii Europene care au drept de muncă în alte state.

Citește și: Românii nu mai pot merge cu mașini electrice încărcate pe feriboturile din Grecia. Regulile care vor revolta șoferii în 2024

tavernă în Thassos
tavernă în Thassos, sursa: Forum Thassos

Atâta birocrație rar îți este dat să vezi, dar trebuie să luptăm. Acum eu n-am făcut altceva decât să bătătoresc cumva calea celor care vor veni și vor începe să lucreze de la 1 iunie aici la Tavernă.

În căutare căutăm oameni. Nu o să mai spun că vreau nici oameni tineri, nici oameni bătrâni, nici grași, nici slabi, nici frumoși, nici urâți, căci vor fi tot timpul niște oameni care nu au făcut nimic în viața lor și care să vină să te atace și să te acuze de discriminare și dacă te gândești la ei că sunt în vârstă și nu pot duce tăvi la 50 de grade îmi spun că le reduc dreptul la muncă și că de ce nu vreau oameni în vârstă.

Dacă e prea tânăr, că nu are experiență. Nu mai spun. Vom selecta pe parcurs. Avem nevoie de ospătari, de barmani, de ajutoare în bucătărie. Nu o să explic aici salariul, pentru că salariul diferă de la o experiență la alta, pentru că am angajat oameni care mi-au spus cinstit că ei nu au mai lucrat, dar vor să vină alături de mine să învețe.

Nu putem merge doar cu începători, asta e clar,” a povestit Stelian, în videoclipul postat pe TikTok.

Bărbatul a mai amintit de faptul că îi este destul de greu să găsească personal pentru afacerea sa, din cauza faptului că „oamenii nu mai vor să muncească.”

„Cam asta înseamnă să faci business în Thassos și în general în HORECA.

Foarte multă birocrație în Thassos, iar în HORECA foarte mari probleme legate de oameni care ai senzația că nu prea mai vor să muncească”, a mai spus Stelian.

Vezi și: Cât costă o vacanță pentru două persoane în Grecia. Ce bani trebuie să plătești în 2024