- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Românii nu mai pot merge cu mașini electrice încărcate pe feriboturile din Grecia. Regulile care vor revolta șoferii în 2024

27 May, 14:05 • Adrian Popovici
Grecia dă lovitura crucială pentru românii care merg cu mașini electrice în vacanță. Avionul rămâne singura alternativă dacă șoferii NU respectă regulile de pe feribot.
Românii nu mai pot merge cu mașini electrice încărcate pe feriboturile din Grecia. Regulile care vor revolta șoferii în 2024

Vești proaste pentru românii care călătoresc în Grecia cu mașinile personale. Recent, Ministerul Afacerilor Maritime și Insulare, alături de Garda de Coastă au anunțat că interzic celor cu mașini electrice să le mai transporte cu feribotul. Autoritățile citează riscurile asociate cu incendiile în care sunt prinse și bateriile litiu-ion (li-ion) folosite pentru aceste vehicule, notează Nikana.

După cum arată presa locală din Grecia, noile reguli îi includ pe cei cu mașini electrice, dar și cei care au vehicule cu rezervoare care folosesc gaz petrolier lichefiat (GPL) sau gaze naturale.

În ceea ce privește nivelul de alimentare al acestor mașini electrice sau pe GPL, noile reguli stabilesc că șoferii:

  • Trebuie să verifice bateria mașinii și să se asigure că aceasta este încărcată până la 40% din capacitatea maximă;
  • Trebuie să se asigure că în rezervoarele suplimentare gazul petrolier lichefiat sau gazele naturale nu ocupă mai mult de 50% din volum. Totuși, după cum arată sursa citată, deși această regulă este mai veche, ea a nu a fost aplicată în mod curent.

Noi reguli pentru șoferii de mașini electrice

Pe lângă regulile legate de nivelul de alimentare al bateriilor care alimentează aceste mașini , sursa citată arată că șoferii sunt obligați să informeze echipajul de pe feribotul pe care se află dacă pornește una dintre alarmele de pe vehiculele lor.

În plus, românii care vor să ajungă în Grecia folosindu-se de mașini electrice sau hibrid trebuie să știe că autoritățile au stabilit că sunt responsabili de integritatea acestora și că trebuie să se asigură că ele nu prezintă defecțiuni sau deteriorări ale sistemului de alimentare cu energie electrică, ale rezervoarelor sau ale bateriilor.

De asemenea, autoritățile din Grecia le-au interzis celor cu mașini electrice sau hibride să le încarce la bordul navelor. Trebuie precizat și că regulile stabilesc că aceste vehicule nu trebuie conectate la sistemele electrice ale feriboturilor.

Mașini electrice pe feribot
Mașini electrice pe feribot

Te-ar putea interesa și: Creștere de 12% a vânzărilor de mașini electrice și hibride în martie. „Creşterea a încetinit, dar există elemente pozitive”

De ce au fost impuse noi reguli pentru cei cu mașini electrice?

Sursa citată arată că autoritățile consideră că aceste mașini electrice reprezintă o problemă la bordul navelor din cauza riscului de incendiu asociat cu bateriile litiu-ion. Aceste baterii pot fi deosebit de periculoase în caz de deteriorare sau de manipulare necorespunzătoare.

În astfel de cazuri poate avea loc o creștere rapidă a temperaturii bateriei, ceea ce ar putea provoca un incendiu sau chiar o explozie. Deși astfel de explozii sunt foarte rare, din cauza riscului existent, transportul vehiculelor electrice pe feriboturi și nave trebuie să fie reglementat.

Citește și: Țara europeană de unde este indicat să-ți cumperi mașini electrice, cu cele mai mari subvenții. România NU mai este pe locul 1!