- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania, tot mai ofertantă pentru românii care își caută de muncă. Jobul unde câștigi în 3 luni cât într-un an în România

21 Jul, 21:41 • Toma Anca
Germania, tot mai ofertantă pentru românii care își caută de muncă. Zilele trecute, un anunț pentru postul de îngrijitoare a arătat cât oferă angajatorii pentru un astfel de job. În primele trei luni, angajatele câștigă aproape salariul din România pe un an. Printre beneficii se numără: sprijin permanent, coordonator dedicat dar și transportul asigurat, din România în Germania și invers.
Germania, tot mai ofertantă pentru românii care își caută de muncă. Jobul unde câștigi în 3 luni cât într-un an în România

Germania, tot mai ofertantă pentru românii care își caută de muncă. Româncele care vor să plece ca îngrijitoare de bătrâni pot să câștige nu mai puțin de 4.500 de euro în trei luni. La această sumă, se adaugă și un bonus de 400 de euro. Astfel, o angajată reușește, în primele trei luni, să strângă 4.900 de euro, respectiv 24.259,90 de lei.

Citește și: Germania nu se dezice de copiii săi. Sprijin financiar de 5,4 milioane de euro pentru etnicii germani din România

Germania, tot mai ofertantă pentru românii care își caută de muncă

Potrivit datelor transmise de către Oficiul General de Statistică din Germania, salariu mediu brut în Germania pentru angajații cu normă întreagă este de 4.100 de euro care, după plata taxelor și a impozitelor, se transformă într-un salariu net de aproximativ 2665.

Impozitele din Germania au o medie de 38,9%, proporțională cu nivelul de venituri al fiecărei persoane și încep de la un venit de 9.408 € pe an. Așadar, sub această sumă, cetățenii nu plătesc taxe.

Iată lista cu acte necesare, dacă vrei să închiriezi o locuință:

  • copie a actului de identitate;
  • copie a contractului de muncă;
  • un document cu informații personale, pe care îl poți descărca online;
  • extras de cont pentru ultimele trei luni sau un document care îți atestă veniturile;
  • declarație de la fostul proprietar, care să ateste că ai plătit chiriile anterioare și că nu ai restanță. Poate fi obținută și de la un proprietar din România, nu neapărat din Germania;
  • document privind bonitatea și solvabilitatea ta, dacă ai mai locuit aici. Poate fi descărcat gratuit online, în câteva minute.

Schimbări majore în Germania! Legea imigrației suferă

La acest moment, ţara  se confruntă cu o criză acută de personal, așadar, Legea imigrației a fost adoptată de către Parlament, votată de coaliția la putere cu 388 de voturi „pentru”, 234 de voturi „împotrivă” și 31 de abțineri.

Aceste modificări includ un sistem bazat pe puncte care reduce obstacolele de acces pentru solicitanți în funcție de calificările profesionale, vârstă și competențele lingvistice. Așadar, țara suferă de lipsă de personal calificat.

„La începutul acestui an, Asociația Camerelor de Comerț și Industrie din Germania (DIHK) a informat că peste jumătate dintre companiile din Germania întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor disponibile, din cauza lipsei de muncitori calificați.

Procentul companiilor care se confruntă cu dificultăți în recrutarea de personal este la un nivel istoric, conform unui sondaj realizat de DIHK în rândul a 22.000 de companii. Dintre acestea, 53% au raportat un deficit de lucrători calificați”.

De asemenea, țara se mai confruntă și cu o scădere demografică și o îmbătrânire a populației, acest lucru agravând lipsa de personal în anumite domenii de muncă. Domenii, cum ar fi tehnologia informației, ingineria, sănătatea și industria manufacturieră, necesită muncitori calificați. Prin urmare, aducerea de muncitori străini cu competențe și calificări specifice poate ajuta la acoperirea acestui gol.