- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa se închide

23 Jan, 14:05 • Andrei Alina
Olanda vrea să închidă anul acesta cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa, din cauza problemelor de siguranţă, a informat duminică publicaţia britanică Financial Times (FT), citând oficiali guvernamentali.
Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa se închide

Guvernul olandez vrea să închidă până la 1 octombrie zăcământul Groningen, care timp de mai multe decenii a fost cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa, dar la care producţia a fost redusă în anii 2010 din cauza cutremurelor. Autorităţile vor monitoriza situaţia, pentru a vedea dacă după această iarnă va exista un deficit de aprovizionare cu gaze pe continent, şi, dacă va fi nevoie, zăcământul ar putea rămâne operaţional până în octombrie 2024, a declarat Hans Vijlbrief, secretar de stat în Ministerul Minelor, pentru Financial Times, scrie Agerpres.

Zăcământul Groningen, aflat aproape de graniţa cu Germania, produce doar o fracţiune din capacitatea sa. Totuşi, producţia continuă deoarece Guvernul este sub presiune pentru a majora cantitatea de gaze extrasă, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat un deficit de aprovizionare în Europa, a explicat Vijlbrief.

Citește și: Lovitură grea pentru Viktor Orban! Ungaria, dependentă de gazele și conductele de transport din România

O anchetă a Parlamentului urmează să publice un raport luna viitoare care va confirma faptul că fostul Executiv a ascuns faptul că extragerea gazelor a provocat cutremure.

 

Motivul pentru care olandezii vor să închidă cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa

Câmpul Groningen, operat de o societate în comun a Shell (SHEL.L) și Exxon Mobil (XOM.N), deține încă rezerve masive de gaze naturale. Însă extracția a fost aproape complet oprită în ultimii 10 ani, deoarece cutremurele au fost puse pe seama forărilor. Un cutremur puternic din 2018 a făcut ca guvernul olandez să promită o încetare rapidă a întregii producții, care acum este de așteptat să aibă loc în toamna anului 2023 sau cel târziu până în 2024, scrie Reuters.

Citește și: Gazele din Marea Neagră, exploatate de turci.Peste 700 de miliarde de metri cubi vor fi aduse la suprafață

Guvernul a spus că toate cele 11 locații de producție din regiune vor rămâne operaționale cel puțin până în aprilie 2023, pentru a putea crește producția în caz de urgență.