- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

TerraPower, compania fondată de Bill Gates, va construi o centrală nucleară care folosește sodiul lichid ca agent de răcire. Reactoarele vor genera electricitate și vor produce hidrogen în Emiratele Arabe

19 Mar, 23:15 • Stefan Simion
Prima centrală nucleară demonstrativă va fi construită în orașul american Kemmerer din Wyoming de compania TerraPower, fondată de miliardarul Bill Gates. Compania va solicita, luna aceasta, autorităţilor de reglementare americane autorizaţia de construcţie, a anunțat Chris Levesque, directorul executiv al TerraPower.
TerraPower, compania fondată de Bill Gates, va construi o centrală nucleară care folosește sodiul lichid ca agent de răcire. Reactoarele vor genera electricitate și vor produce hidrogen în Emiratele Arabe

Această centrală nucleară va folosi ca agent de răcire sodiul lichid în loc de apă. Avantajul folosirii sodiului lichid este faptul că va aduce economii semnificative de costuri comparativ cu costurile pe care le presupunea răcirea cu apă. În plus, întrucât sodiul are un punct de fierbere mai mare și poate absorbi mai multă căldură decât apa, nu se formează presiune înaltă în interiorul reactorului, reducându-se, astfel, riscul unei explozii.

Avantajele noului tip de centrală nucleară

Un alt avantaj al centralelor răcite pe sodiu lichid este faptul că nu necesită o sursă de energie exterioară pentru a-și opera sistemele de răcire, ceea ce poate reprezenta o vulnerabilitate în cazul unei opriri de urgență. Acest lucru a contribuit la dezastrul de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia (2011), când un tsunami a oprit generatoarele diesel care rulau sistemul său de răcire de rezervă, contribuind la topirea și eliberarea de material radioactiv.

Nu în ultimul rând, centralele răcite pe sodiu lichid produc mai puține deșeuri, un produs secundar problematic și periculos al fisiunii nucleare.

Citeste si Bill Gates dă încă o lovitură de proporții! Un start-up minier deținut de miliardar a descoperit cel mai mare zăcământ de cupru de pe teritoriul Zambiei

Centrala construită de compania lui Bill Gates ar urma să fie pusă în funcțiune în anul 2030.

Chris Levesque a explicat că reactoarele companiei ar putea fi construite pentru aproximativ jumătate din costul reactoarelor standard răcite cu apă, potrivit Business Insider Acestea din urmă au fost, începând cu a doua jumătate a secolului XX, piatra de temelie a industriei energiei nucleare.

Acord Japonia-SUA pentru construirea reactorului nuclear high-tech

TerraPower a strâns aproape 1 miliard de dolari din fonduri private. Compania a semnat, în decembrie 2023, un acord cu Emirates Nuclear Energy Corporation pentru a explora utilizarea reactoarelor Natrium pentru a genera electricitate şi a produce hidrogen în Emiratele Arabe Unite.

Citeste si Prima centrală nucleară cu mini-reactoare din Europa va fi gata până în 2030 la Doicești. Anunțul făcut de Sebastian Burduja

JAEA și Mitsubishi vor oferi sprijinul tehnic și datele provenite de la reactoare avansate japoneze. Guvernul american va furniza finanțarea pentru a acoperi jumătate din costul proiectului de 4 miliarde de dolari al centralei Natrium din Wyoming, potrivit cotidianului nipon Yomiuri, citat de Reuters.

Susținătorii energiei nucleare consideră că acest gen de reactoare sunt esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult