- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Colecția de artă a cofondatorului Microsoft a fost vândută în două zile cu suma record de 1,6 miliarde de dolari

11 Nov, 13:34 • Bocioacă Bianca
Colecția de artă a lui Paul Allen, cofondatorul Microsoft, a fost vândută în două zile pentru o sumă colosală. Prețul unui tablou se ridică la 100 de milioane de dolari.
Colecția de artă a cofondatorului Microsoft a fost vândută în două zile cu suma record de 1,6 miliarde de dolari

Cofondatorul Microsoft Paul Allen a murit în 2018, iar colecția sa de artă a fost vândură în cadrul unei licitații de două zile, organizată de casa Christie’s din New York. Întreaga colecție a fost vândută pentru 1,62 miliarde de dolari, cinci dintre tablouri costând 100 de milioane de dolari fiecare, potrivit agerpres.ro.

Cele cinci picturi au fost vândute miercuri și este vorba despre „Les Poseuses, Ensemble (petite version)”, a lui Georges Seurat, vândută pentru 149,24 milioane de dolari, „Montagne Sainte-Victoire”, de Paul Cézanne- 137,79 milioane de dolari, „Verger avec Cypres”, al lui Vincent Van Gogh-117,1 milioane de dolari, „Maternité II”, de Paul Gauguin- 105,73 miliaone de dolari și „Birch Forest”, a lui Gustav Klimt-104,5 milioane de dolari.

În seara de miercuri s-a stabilit un nou record în ceea ce privește cifra pentru o licitație de opere de artă, de 1,5 miliarde de dolari. Joi seara, suma a ajuns la 116 milioane de dolari.

Citește și: Colecția de artă a co-fondatorului Microsoft va fi scoasă la vânzare la ceea ce ar putea fi ce mai mare licitație din istorie. Aceasta este estimată la 1 miliard de dolari

La finalul licitației, casa Christie’s a anunțat suma record de peste 1,62 miliarde de dolari.

„Colecţia lui Paul G. Allen a atras zeci de mii de vizitatori în galeriile de artă ale Christie’s din întreaga lume şi a continuat să facă istorie stabilind un record pentru cea mai scumpă vânzare la licitaţie realizată vreodată”, a declarat Giullaume Cerutti, directorul executiv al casei de licitații din New York.

Conflictul dintre fondatorii Microsoft

Colecția a inclus „155 de capodopere care acoperă 500 de ani de istorie a artei, toate fiind vândute. În ceea ce priveşte clienţii din întreaga lume, 28% dintre lucrări au fost achiziţionate miercuri seara de clienţi asiatici”conform Christie’s.

Toate veniturile vor fi donate unor organizații caritabile. În ciuda conflictului dintre Bill Gates, alături de care a fondat Microsoft în 1975, miliardarul Paul Allen a semnat „Giving Pledge” în 2009, prin care promitea să doneze majoritatea averii deținute.

Valoarea acestei colecții a depășit recordul anterior stabilit de colecția Macklowe, care a fost vândută sima de 922 de milioane de dolari, în primăvara acestui an, la licitația organizată de casa Sothbey’s.

Datorită acestor vânzări, alături de cea a portretului lui Marilyn Monroe- „Shot Sage Blue Marilyn”, de Andy Warhol care a fost vândur pentru 195 de milioane de dolari, sumă record pentru o operă din secolul XX. Astfel, 2022 va rămâne unul dintre cei mai scumpi ani în ceea ce priveștea istoria pieței de artă.

Citește și: Director Microsoft România, spulberă mitul că suntem o țară de IT-iști: „E nevoie de 500.000 de specialişti în 4-5 ani! Sunt companii cu sute de poziţii deschise, care nu găsesc talente”