- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Comisia Europeană investighează o investiție majoră din România. Un parc fotovoltaic de 100 de mil. €, în atenția oficialilor UE

03 Apr, 23:37 • Adrian Popovici
Comisia Europeană investighează contractul privind proiectarea, construirea şi exploatarea Parcului Fotovoltaic de la Rovinari, în valoare de peste 100 de milioane de euro.
Comisia Europeană investighează o investiție majoră din România. Un parc fotovoltaic de 100 de mil. €, în atenția oficialilor UE

Comisia Europeană a demarat o investigație în ceea ce privește un proiect de energie eoliană din țara noastră. Mai exact, este vizat  contractul privind proiectarea, construirea şi exploatarea Parcului Fotovoltaic de la Rovinari, în valoare de peste 100 de milioane de euro, transmite Euractiv.

Datele public indică faptul că inițiativa aparține parteneriatului dintre Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom, care beneficiază de 70% finanțare din bani europeni.

Trebuie precizat că oficialii de la Comisia Europeană au anunțat două investigații cu privire la modul în care a fost aplicat Regulamentul privind subvențiile străine în domeniul fotovoltaicelor. Aceste anchete vizează modul în care sunt folosite subvențiile din afara spațiului comunitar în procedurile de achiziții publice ale acestui proiect.

Mai exact, Comisia Europeană suspectează că operatorii economici ar fi avut parte de un avantaj competitiv ilegal atunci când au câștigat contracte de achiziții publice în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Citește și: Comisia Europeană, semnal de alarmă pentru România! Bruxellesul cere țării noastre să nu mai stabilească salariul minim „discreționar”

De ce a început această investigație Comisia Europeană?

Investigațiile anunțate de Comisia Europeană au fost declanșate în urma notificărilor primite de la Grupul Enevo, care include Longi Solar Technologie GmbH, pe de o parte, și de la Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd., pe de altă parte.

Societatea vizată în aceste investigații este o entitate românească – Societatea PARC Fotovoltaic ROVINARI EST SA. Aceasta este implicată în proiectarea, construirea și exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o capacitate instalată de 110 MW. Finanțarea pentru acest proiect provine în parte din Fondul UE pentru Modernizare.

„În conformitate cu Regulamentul privind subvențiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitațiile lor de achiziții publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depășește 250 milioane de euro și când societății i s-au acordat contribuții financiare străine de cel puțin 4 de milioane de euro din cel puțin o țară terță în cei trei ani anteriori notificării.

În urma examinării preliminare a tuturor observațiilor, Comisia a considerat că este justificat să inițieze o investigație aprofundată pentru doi ofertanți, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenții străine care denaturează piața internă”, transmite Comisia Europeană.

Citește și: Comisia Europeană pune tot mai multă presiune pe rețelele sociale să combată dezinformările care apar în alegerile din 2024