- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Compania Uber, nevoită să plătească 17 milioane de euro către 139 de șoferi. Care a fost motivul pentru care s-a ajuns la datoria istorică

21 Jan, 09:03 • Bumbeneci Diana
Uber, bună de plată! Compania trebuie să dea 17 milioane de euro mai multor șoferi.
Compania Uber, nevoită să plătească 17 milioane de euro către 139 de șoferi. Care a fost motivul pentru care s-a ajuns la datoria istorică

Compania Uber a fost obligată, la finele acestei săptămâni, de Tribunalul Muncii din Lyon, să plătească aproximativ 17 milioane de euro către 139 de șoferi. Aceștia din urmă sunt cei care se adresaseră tribunalului pentru ca raportul dintre ei și firmă să fie reclasificat ca fiind contract de muncă, anunță știripesurse.

Uber are din nou probleme cu legea

Compania Uber a fost condamnată de Tribunalul Muncii din Lyon să plătească aproximativ 17 milioane de euro celor 139 de șoferi VTC. Anunțul a fost făcut oficial, vineri, pentru AFP de avocatul companiei, Stéphane Teyssier.

„Am avut astăzi o decizie destul de istorică. Uber a fost obligată să reclasifice contractele a 139 de șoferi pentru o sumă cuprinsă între 17 și 20 de milioane de euro”, a declarat avocatul, confirmând o informație apărută în cotidianul regional Le Progrès.

Uber
Uber

Șoferii Uber din Lyon au mers în fața Tribunalul Muncii pentru ca raportul lor cu firma să fie reclasificat ca fiind un contract de muncă. Au existat nenumărate discuții, iar oamenii și-au cerut drepturile în instanță, spunând că vor să fie plătiți.

Ai mai putea plăti: Ultimă oră! Restricții de circulație pe drumurile din România, pe 23 și 24 ianuarie

Tribunal a luat decizia „pe baza unei jurisprudențe bine stabilite a Curții de Casație din ianuarie 2020. Curtea de Casație a hotărât că șoferii Uber ar trebui să fie considerați angajați. Acest lucru nu este o surpriză. Este aplicarea logică a unei astfel de jurisprudențe”, a declarat avocatul.

Contactată de AFP, Uber, fără a comunica valoarea sumei pe care va trebui să o plătească, a anunțat că va face apel. Rămâne de văzut însă ce decizie vor lua magistrații. Până atunci, compania Uber este bună de plată.

„Această decizie este contrară poziției larg împărtășite de curțile de muncă și curțile de apel, care confirmă independența șoferilor de VTC care utilizează aplicația, apreciind în special că nu există nici obligație de muncă, nici exclusivitate față de Uber sau că șoferii rămân total liberi în organizarea activității lor”, a comentat un purtător de cuvânt.

Citește și: Alertă de călătorie în Bulgaria! MAE a emis COD ROȘU

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult