- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Criza alimentară se adâncește în Marea Britanie! Magazinele raționalizează fructele și legumele

22 Feb, 16:05 • Cornel Ghimeșan
Marea Britanie se confruntă cu o penurie a alimentelor, iar pentru a evita o criză unele magazine au introdus limite temporare în ceea ce priveşte numărul de fructe şi legume pe care le pot achiziţiona clienţii.
Criza alimentară se adâncește în Marea Britanie! Magazinele raționalizează fructele și legumele

Criza alimentară se adâncește în Marea Britanie! Federaţia comercianţilor BRC (British Retail Consortium) a transmis că această măsură a fost luată pe fondul unei penurii a acestor produse, potrivit AFP.

Citește și Criză în Marea Britanie! Pensionarea anticipată este o adevărată provocare pentru piața muncii

Criza alimentară se adâncește în Marea Britanie!

„Condiţiile meteorologice dificile din sudul Europei şi Africa de Nord au perturbat recoltarea anumitor fructe şi legume, mai ales roşii şi ardei”

, a declarat Andrew Opie, reprezentantul federaţiei.

Acesta susține că perturbările „ar urma să dureze câteva săptămâni”, iar „supermarketurile sunt capabile să gestioneze problemele lanţului de aprovizionare şi lucrează cu agricultorii pentru a asigura accesul clienţilor la o gamă largă de produse proaspete”.

„Ca şi alte supermarketuri, am introdus o limită temporară de trei pentru fiecare produs la un foarte mic număr de fructe şi legume”, a transmis un purtător de cuvânt al lanţului de magazine Asda.

Astfel, în perioada următoare în Marea Britanie vor fi raționalizate loturile de roşii, ardei, castraveţi, salată, broccoli, conopidă şi zmeură.

Încă din decembrie 2022, agricultorii britanici au avertizat că Regatul Unit se îndreaptă cu pași repezi către o criză de aprovizionare în sectorul alimentar, iar acest lucru a fost pus pe seama creşterii costurilor cu care se confruntă cei care activează în acest sector.

Guvernul de la Londra a anunțat marți cu prilejul conferinţei anuale a NFU (National Farmers’ Union), principalul sindicat agricol din Marea Britanie, că în cursul acestui an, va acorda subvenţii în valoare de peste 168 de milioane de lire sterline aricultorilor britanici, pentru a „stimula inovaţia, a susţine producţia alimentară, a ameliora sănătatea şi bunăstarea animalelor şi a proteja mediul”.

De asemenea, executivul britanic a transmis că aceste subvenții vor fi acordate în paralel cu lansarea de „programe de gestionare ecologică a terenurilor”, care urmează să înlocuiască ajutoarele europene în urma Brexitului.

Criza costului vieții reprezintă cel mai mare risc mondial actual

Criza costului vieții este o consecință a inflației agravate de războiul din Ucraina și a redeschiderii economiei după pandemia de Covid. Aceasta reprezintă cel mai mare risc mondial pentru următorii doi ani.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri de Forumul Economic Mondial, criza costului vieții este cel mai mare risc mondial. Potrivit studiului „Global Risks Report”, „Conflictele și tensiunile  geo-economice au declanşat o serie de riscuri planetare profund interconectate”. Sondajul a fost efectuat în rândul a 1.200 de experți și decidenți din întreaga lume, relatează dcbusiness.ro.

Riscurile includ „presiuni asupra aprovizionării cu energie şi alimente, care ar putea persista în următorii doi ani şi creşteri puternice ale costului vieţii şi serviciului datoriei”, potrivit autorilor studiului.

Forumul face un apel către liderii lumii pentru a acționa în acest caz, mai ales pentru că fereastra de acțiune se reduce cu pași rapizi. Totodată, avertizează că în cazul în care guvernele nu reușesc să gestioneze criza actuală „riscă să creeze tensiuni sociale fără precedent, deoarece investiţiile în sănătate, educaţie şi dezvoltare economică dispar, ceea ce erodează şi mai mult coeziunea socială”.

Citește și Săptămâna de lucru de 4 zile, un real succes în Marea Britanie. Tot mai multe companii au ales să lase vinerea liberă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult