- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Criza energetică din Europa a luat sfârșit. Stocurile de țiței si gaze, peste media sezonieră a ultimilor 10 ani

28 Nov, 19:13 • Fundeanu Madalina
Criza energetică din Europa s-a încheiat. Stocurile de țiței si gaze, peste media sezonieră a ultimilor zece ani
Criza energetică din Europa a luat sfârșit. Stocurile de țiței si gaze, peste media sezonieră a ultimilor 10 ani

Criza energetică din Europa, ce avea legătură cu sfârșitul pandemiei și cu invadarea Ucrainei de către Rusia, a luat sfârșit. Piețele s-au adaptat, după cum prezintă o analiză Reuters. Problema care încă a rămas este că Europa a înlocuit gazul rusesc relativ ieftin cu gazele lichefiate mai scumpe, punând în pericol competitivitatea industrială, însă aceasta este mai degrabă o problemă cronică decât o criză, conform HotNews.ro.

Criza energetică s-a încheiat. Stocurile de țiței si gaze, peste media sezonieră a ultimilor zece ani

Pe piața petrolului, producția de țiței din SUA a crescut și a depășit vârfurile de dinainte de pandemie. Și alte surse se află în creștere. Stocurile comerciale de țiței erau, la mijlocul lui noiembrie, cu 12 milioane de barili peste media sezonieră a ultimilor zece ani, ceea ce arată că piața este aprovizionată confortabil.

În Europa, stocarea gazelor se situează la niveluri record, mai ales după scăderi abrupte ale consumului de gaze industriale.

Te-ar mai putea interesa și: Vești bune pentru bucureșteni! Circulația pe pasajul Europa Unită va fi deschisă săptămâna viitoare!

gaze
gaze

Consumul de gaze scade

Consumul total de gaze în țări UE mari consumatoare (Germania, Italia, Franța, Țările de Jos, Spania, Belgia și Polonia) a scăzut cu un procent de 13% în primele nouă luni ale anului 2023, în comparație cu media sezonieră din ultimii zece ani de dinainte de invazia Ucrainei.

Prețurile futures ajustate în funcție de inflație pentru anul următor au fost în medie de 48 de euro/MWh, în scădere de la 223 de euro cât s-a înregistrat în august 2022. Încă sunt ridicate, comparativ cu 23 de euro/MWh, cât a fost media între anii 2015 și 2019.

În ciuda faptului că prețurile sunt încă ridicate, acestea nu mai sunt la nivelurile din perioaada crizei și este posibil să scadă mai mult în cursul anului 2024.

O scădere mai abruptă a avut loc în cazul cărbunelui, cererea reducându-se brusc pe măsură ce rezervele de gaze au crescut. Prețurile pentru cărbunele livrat în nord-vestul Europei au fost în medie de doar 112 USD/tonă, în noiembrie 2023, de la un record de aproape 300 USD/tonă în septembrie 2022, conform sursei citate.

Vezi și: Decizia de ultim moment a Curții Constituționale! Parlamentarii cu un mandat complet vor primi în continuare pensii speciale