- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cum s-au descurcat nemții în 2022 după ce rușii le-au tăiat gazele: au apelat la norvegieni, care au devenit acum principalii lor furnizori

08 Jan, 18:40 • Gabriela Andreescu
Confruntată cu reducerea exporturilor de gaze din partea Rusiei, Germania s-a văzut anul trecut nevoită să apeleze la combustibil din alte surse, drept pentru care a apelat la țările exportatoare din jur. Astfel, Norvegia a ajuns să devanseze Rusia în topul furnizorilor de gaze ai Germaniei în 2022.
Cum s-au descurcat nemții în 2022 după ce rușii le-au tăiat gazele: au apelat la norvegieni, care au devenit acum principalii lor furnizori

Germania a importat în 2022 o cantitate de gaze naturale cu 12,3% mai scăzută faţă de 2021, la 1.449 terawaţi-oră (TWh), în urma reducerii aprovizionării cu combustibili fosili din Rusia, a anunţat vineri Autoritatea de reglementare a energiei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Norvegia a devansat Rusia, devenind acum principalul furnizor al Germaniei, cu 33% din totalul importurilor de gaze, în timp ce Rusia a livrat doar 22%

În august 2022, gigantul energetic rus de stat Gazprom a încetat livrările de gaze, pe fondul tensiunilor cu UE provocate de războiul din Ucraina. Nord Stream 2, a doua conductă, funcționând în paralel cu NS1 și finalizată în 2021, nu a mai fost dată în folosinţă ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Citește și: Ministrul Justiției din Ungaria sare în apărarea românilor: „România face o treabă extraordinară în ceea ce privește paza granițelor. Ar fi meritat aderarea la Schengen”

Rusia, care în 2021 a fost responsabilă pentru 52% din importurile de gaze ale Germaniei, a redus aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1 cu 60%, apoi cu 80%, apoi la zero la începutul lunii septembrie.”Livrările insuficiente de gaze din Rusia au fost parţial compensat de majorarea importurilor, via Ţările de Jos, Belgia și Norvegia. De asemenea, autorităţile de la Berlin au achiziţionat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru reducerea deficitului de aprovizionare.

Norvegia a devenit principalul furnizor al Germaniei în 2022
Norvegia a devenit principalul furnizor al Germaniei în 2022

Situaţia tensionată de pe piaţa energiei a dus la scăderea exporturilor Germaniei către ţările vecine, reducerea livrărilor fiind afectată şi de cererea mai scăzută, a precizat Autoritatea de reglementare a energiei.

Exporturile totale de gaze ale Germaniei în 2022 s-au situat la 501 TWh, în scădere cu o treime faţă de nivelul de 749 TWh din 2021. De asemenea, consumul a înregistrat un declin de 14%, în urma temperaturilor mai ridicate.

Conform datelor operatorilor europeni ai infrastructurii de gaze EIG, nivelul general al Germaniei de stocare a gazelor naturale depăşea 90% în 2 ianuarie.

Vineri, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au crescut cu 8,8%, la 74,6 euro pentru un Megawatt-oră (MWh). În vara anului trecut se înregistra un nivel record de 345 euro pentru un Megawatt-oră.

Citește și: Germania și Norvegia vor construi centrale electrice pe bază de hidrogen pentru a elimina dependența de gazul rusesc și a scăpa de criza energetică

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult