- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Decizie drastică. Cetățenii maghiari nu mai sunt scutiți de viză pentru a intra în SUA. Cum vor fi afectați românii

01 Aug, 13:30 • Lupu Alexandra
SUA limitează vizele pentru cetățenii maghiari. Cum sunt afectați românii.
Decizie drastică. Cetățenii maghiari nu mai sunt scutiți de viză pentru a intra în SUA. Cum vor fi afectați românii

Mai multe restricții pentru deținătorii de pașapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver în SUA. Statele Unite acuză că există o problemă sistematică, tocmai pentru că au fost emise mii de pașapoarte, însă fără a exista cerințe de verificare a identității, informează profit.ro.

Restricții în SUA

Ambasada SUA la Budapesta a transmis că perioada de vulnerabilitate oferită cetățenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă de la doi ani la un an. Mai mult decât atât, doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu și cele multiple.

Un înalt oficial guvernamental american a afirmat că modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalți 39 de participanți la Programul Visa Waiver și că sunt „unice pentru Ungaria”. El a precizat că există o problemă sistematică, tocmai pentru că mii de pașapoarte au fost eliberate între 2011 și 2020, iar totul s-a întâmplat fără a exista cerințe de verificare a identității.

Te-ar putea interesa și: Senatul SUA a stabilit strategia de securitate a Mării Negre. Prima reacție a premierului Marcel Ciolacu. „Veşti foarte bune”

„Există o problemă sistemică, și anume că sute de mii de pașapoarte au fost emise între 2011 și 2020 fără a exista cerințe de verificare a identității”, a declarat oficialul american.

Ungaria a acordat cetățenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 și 2020. Majoritatea erau etnici maghiari și locuiau în statele vecine. Se pare că acordarea cetățeniei a fost o mișcare politică a premierului Viktor Orban, care în cele din urmă i-a adus voturi la alegerile ulterioare. Relația dintre cele două guverne a fost tensionată recent de faptul că Budapesta a amânat votul din parlament pentru aderarea Suediei la NATO și de restricțiile drepturilor LGBTQ.

SUA
SUA

Întrebat dacă măsura este legată de alte probleme care au declanșat fricțiuni între cele două guverne, oficialul american a confirmat că Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei. El a precizat că măsura nu trebuie interpretată ca un mesaj și că nu are legătură cu alte subiecte sensibile din relațiile bilaterale.

Oficialul a menționat că vulnerabilitățile de securitate din Ungaria au fost identificate cu mult timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Restricțiile au fost adoptate la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a organizat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziție pentru a vota cu privire la candidatura Suediei la NATO. În cele din urmă, votul nu a fost susținut.

Suedia a depus anul trecut cerere pentru aderare la NATO. Totul s-a întâmplat după invazia Rusiei în Ucraina. Obiecțiile Turciei și Ungariei au întârziat ratificarea candidaturii. Statele Unite au interzis în 2014 intrarea în SUA a șase maghiari, fiind un avertisment pentru guvernul anterior al lui Orban de a promova politici care amenințau să submineze valorile democratice.

Vezi și: Sunt anunțate noi investiții străine în România! Marcel Boloș, întâlnire cu ambasadorul SUA. „Sunt aspecte care vor aduce beneficii semnificative”