- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Senatul SUA a stabilit strategia de securitate a Mării Negre. Prima reacție a premierului Marcel Ciolacu. „Veşti foarte bune”

28 Jul, 17:25 • Lupu Alexandra
Senatul SUA a adoptat strategia de securitate a Mării Negre. Marcel Ciolacu, prima reacție oficială după apariția documentului.
Senatul SUA a stabilit strategia de securitate a Mării Negre. Prima reacție a premierului Marcel Ciolacu. „Veşti foarte bune”

Amendamentul adoptat astăzi arată că SUA ar trebui să continue să lucreze în cadrul NATO și cu aliații NATO pentru a dezvolta o strategie pe termen lung, în ceea ce privește securitatea Mării Negre, informează news.ro. Marcel Ciolacu a reacționat în urma apariției documentului. Iată primele declarații.

Primele declarații ale lui Marcel Ciolacu

SUA trebuie să continue să lucreze pentru a dezvolta o strategie pe termen lung pentru a spori securitatea Mării Negre și pentru a stabili o prezență permanentă și durabilă în jurul flancului estic al NATO. Joi seară, Senatul SUA a aprobat autorizarea bugetului apărării SUA.

Citește și despre: Premierul Marcel Ciolacu a dat ordin la ministerul de Finanțe. Ce planuri are oficialul pentru stabilirea unui impact bugetar de 8 miliarde de lei

În proiectul de buget se prevede suma de 21.651.000 de dolari pentru armament și muniție pentru baza de la Mihail Kogălniceanu. Statele de la Marea Neagră sunt esențiale în contracararea agresiunii din partea Rusiei și contribuie la securitatea colectivă, acestea fiind Turcia, România, Bulgaria, Moldova, Ucraina şi Georgia.

„Statele Unite ar trebui să continue să lucreze în cadrul NATO şi cu aliaţii din NATO pentru a dezvolta o strategie pe termen lung, pentru a spori securitatea, pentru a stabili o prezenţă permanentă şi durabilă de-a lungul flancului estic al NATO şi pentru a consolida rezilienţa democratică a aliaţilor şi partenerilor din regiune”, prevede amendamentul.

„Statele Unite ar trebui să colaboreze în cadrul NATO şi cu aliaţii NATO pentru a dezvolta o strategie pentru o prezenţă maritimă rotativă regulată în Marea Neagră”, se mai arată în document.

„Statele Unite ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu statele din Uniunea Europeană pentru a coordona o strategie de susţinere a iniţiativelor democratice şi a prosperităţii economice în regiunea care cuprinde două state membre UE şi patru state aspirante la statutul de membru UE”, menţionează Legea din 2023 privind Securitatea la Marea Neagră.

SUA condamnă încercările Federației Ruse de a modifica granițele din regiunea Mării Negre prin forță sau prin orice alt mijloc contrar dreptului internațional. Senatul SUA a aprobat și proiectul de lege Black Sea Security Act, prin intermediul unui amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen şi Mitt Romney. Proiectul a fost adoptat cu 86 de voturi pentru.

„Statele Unite şi aliaţii săi ar trebui să contracareze cu fermitate acţiunile teritoriale nelegitime ale Rusiei, revendicările nelegitime ale Rusiei în Peninsula Crimeea, de-a lungul teritoriului ucrainean, în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Neagră şi din Marea de Azov, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în teritoriile pe care le ocupă în mod ilegal în Ucraina”, arată amendamentul.

Marcel Ciolacu a declarat că aprobarea legii care autorizează bugetul apărării care include și un amendament privind securitatea Mării Negre arată interesul administrației americane pentru regiune. Mai mult decât atât, premierul este de părere că aceste lucruri arată rolul României în acest context.

„Veşti foarte bune pentru aprofundarea legăturilor de securitate şi economicce în regiunea Mării Negre. Salut evoluţiile privind legea care autorizează bugetul apărării NDAA (National Defense Authorization Act – n.r.) şi Strategie de securitate a Mării Negre a SUA. Ambele ilustrează interesul comun Congresului, Senatului SUA şi administraţiei americane pentru regiune şi evidenţiază rolul României în acest context”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina de Twitter.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

După adoptarea proiectului de lege privind securitatea Mării Negre, Nicolae Ciucă a scris pe pagina de Facebook că actul normativ arată interesul american pentru stabilitate și securitatea unei zone de importanță geostrategică. El a mai spus că vom beneficia de prezență americană întărită și sprijin în anumite domenii.

„Salut adoptarea de către Senatul SUA a proiectului de lege privind securitatea regiunii Mării Negre. Actul normativ confirmă interesul american pentru stabilitatea şi securitatea acestei zone de importanţă geostrategică.

Vom beneficia, astfel, de o prezenţă americană întărită şi de sprijin în domenii precum apărare, economie, energie sau consolidarea democraţiei şi a statului de drept, la care se pot alătura şi alţi parteneri euro-atlantici”, a spus Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a mai spus că „pentru România, efectele acestui demers al Statelor Unite ale Americii se vor vedea în consolidarea securităţii naţionale şi în accentuarea şi diversificarea oportunităţilor economice, aspecte care vor contribui la un impuls pentru dezvoltare şi creştere a nivelului de bunăstare”.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu anunță o nouă premieră în sectorul feroviar din România. „E un plan foarte clar, atât pe termen scurt, cât și mediu”