- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

După penuria ouălor, urmează cea a puilor. SUA se confruntă cu o criză fără precedent după explozia prețurilor

06 Feb, 10:47 • Cornel Ghimeșan
După explozia prețului ouălor, americanii se îmbulzesc să își cumpere propriile găini ouătoare astfel încât să reducă cheltuielile. Experții spun că acest fenomen va determina o penurie a puilor în SUA.
După penuria ouălor, urmează cea a puilor. SUA se confruntă cu o criză fără precedent după explozia prețurilor

După penuria ouălor, urmează cea a puilor. În acest an, crescătoriile de pui au raportat o creștere uriașă a cererii în comparație cu anii precedenți. Majoritatea fermierilor pun această creștere pe seama scumpirii alimentelor și în special al ouălor, potrivit The New York Times.

Citește și Nu se simte nicio criză în SUA. Companiile angajează pe bandă rulantă, iar recesiunea este departe. Cifrele oficiale o confirmă

După penuria ouălor, urmează cea a puilor

Tot mai mulți americani, speriați de creșterea spectaculoasă a ouălor au început să își cumpere găini ouătoare în ideea că vor reduce cheltuielile.

Experții trag un semnal de alarmă și spun că acest fenomen va genera o penurie pe piață.

„Toată lumea vrea găini ouă­toare. Când rămâ­nem fără găini nu putem spune: Ei bine, putem fabrica alţi pui“, spune Ginger Stevenson, director de marketing la Murray McMurray Hatchery.

În decem­brie 2022, prețul ouălor a crescut cu 59,9% mai mult în termeni anuali, iar asta i-a determinat pe americani să găsească o altă alternativă.

În ultima perioadă, căutările pe Google pentru „creş­terea puilor“ s-au înmulţit faţă de anul trecut. Specialiștii spun că acest lucru se datorează unui fenomen amplu și anume: o proporţie mică, dar în creştere rapidă din populaţia Americii a devenit interesată de a-şi produce propria hrană acasă, o tendinţă incipientă înainte de pandemie, dar învigorată de penuriile care au apărut după.

Cu toate acestea, experții spun că o astfel de producţie implică costuri destul de mari, însă americanii nu renunță.

Povestea găinii şi oului din SUA își are rădăcinile în 2020 când au început să apară primele pro­blemele legate de aprovizionare.

Cu toate că în ultima vreme preţurile ouălor au mai scăzut în America, goana după găini de­clanşată de penuria de ouă demon­strează cum o penurie poate duce la o altă penurie. Deşi crescătoriile pot teoretic să producă mai mulţi pui pentru a acoperi cererea, acest lucru este dificil în condiţiile economice actuale, cu costuri ridicate ale forţei de muncă şi echipamentelor.

În SUA , pe lângă penuria de ouă, se așteaptă noi penurii în acest an.

Americanii se confruntă deja cu scumpiri dramatice pentru suc de portocale, conserve de peşte, carne de vită, salată, ulei de floarea soarelui şi de palmier, pâine şi produse de patiserie, şampanie, potrivit eatthis.com.

Citește și Motivul pentru care preţul ţiţeiului a scăzut cu 2% într-o singură zi. Ce se întâmplă cu stocurile din SUA

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult