- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Motivul pentru care preţul ţiţeiului a scăzut cu 2% într-o singură zi. Ce se întâmplă cu stocurile din SUA

25 Jan, 10:22 • Cornel Ghimeșan
Îngrijorările legate de încetinirea creşterii economiei globale şi de o creştere aşteptată a stocurilor de petrol din SUA au făcut ca preţul ţiţeiului au scăzut cu circa 2% într-o singură zi. Contractele futures pentru petrolul Brent pentru livrarea în martie au scăzut cu 2,06 dolari, sau 2,3%, la 86,13 dolari pe baril. De asemenea, ţiţeiul american a scăzut cu 1,49 dolari, sau cu 1,8%, la 80,13 dolari pe baril.
Motivul pentru care preţul ţiţeiului a scăzut cu 2% într-o singură zi. Ce se întâmplă cu stocurile din SUA

Motivul pentru care preţul ţiţeiului a scăzut cu 2% într-o singură zi. Reuters scrie că activităţile de afaceri din SUA s-au contractat în ianuarie pentru a şaptea lună consecutiv, deşi scăderea s-a moderat atât în sectorul de producţie, cât şi în cel al serviciilor, pentru prima dată din septembrie, iar încrederea în afaceri s-a consolidat odată cu începutul noului an. Mai mult, analistul OANDA Edward Moya susţine că „economia SUA încă ar putea încetini, iar unii traderi de energie sunt încă sceptici cu privire la cât de repede îşi va reveni cererea de ţiţei a Chinei în acest trimestru”.

Citeşte şi: Producția de țiței a României a scăzut dramatic! Importurile au „explodat”

De ce a scăzut preţul ţiţeiului

În schimb, activitatea de afaceri din zona euro a revenit în mod surprinzător la o creştere modestă în ianuarie, a arătat indicele compozit al managerilor de achiziţii (PMI) al S&P Global, chiar dacă, de exemplu, activitatea economică din sectorul privat britanic a scăzut cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.

Citeşte şi: România a devenit oficial independentă de țițeiul rusesc. Virgil Popescu: „Nu avem probleme nici în această iarnă cu aprovizionarea cu gaze, nici cu petrol”

Specialiştii mai prevăd că economiile din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), format din şase membri, vor creşte anul acesta cu un ritm aflat la jumătate faţă de cel din 2022, deoarece veniturile din petrol vor fi afectate de o încetinire globală uşoară aşteptată. Totodată, stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu aproximativ 3,4 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 20 ianuarie, potrivit unor surse din piață care citează American Petroleum Institute, de trei ori mai mult decât prognoza de aproximativ un milion de barili, fiind aşteptată în schimb o scădere a stocurilor de produse distilate.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult