- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Nu se simte nicio criză în SUA. Companiile angajează pe bandă rulantă, iar recesiunea este departe. Cifrele oficiale o confirmă

03 Feb, 22:47 • Stefan Simion
Nu se simte criza în SUA. Locurile de muncă au continuat să crească la începutul anului, șomajul este extrem de scăzut, iar economia continuă să prospere.
Nu se simte nicio criză în SUA. Companiile angajează pe bandă rulantă, iar recesiunea este departe. Cifrele oficiale o confirmă

Criza cea mare încă nu a venit în SUA, iar cifrele oficiale o confirmă. Numărul de locuri de muncă a continuat să crească în ianuarie 2023, iar recesiunea încă este departe. Economica Americii a continuat să crească, în ciuda eforturilor Rezervei Federale de a reduce cererea, pentru stoparea inflației, scriu jurnaliștii de la Financial Times.

517.000 de locuri de muncă au fost create doar în prima lună a anului în cea mai mare economie a lumii, aproape dublu față de decembrie 2022, când au fost raportate 260.000 de noi locuri de muncă.

De asemenea, în ianuarie 2023 rata șomajului a scăzut la un minim istoric de 3,4%. Piețele financiare au fost „bullish” miercuri, 1 februarie 2023, după ce Jerome Powell, șeful FED (Băncii Federale Americane) a anunțat majorarea ratei dobânzii cu doar 0,25%, după majorări consecutive cu 0,50%.

 

FED urmărește ca inflația să fie readusă la 2%

 

Oficialul american a răspuns la toate întrebările jurnaliștilor și a dat mai degrabă impresia că este optimist vizavi de economia SUA, în contextul conglomeratului de crize ce se manifestă la nivel global, declanșat odată cu perioada COVID.

Jerome Powell și-a exprimat speranța că recesiunea poate fi împiedicată, iar cu ajutorul politicilor FED, inflația ar putea reveni la 2%, deci la nivelul de dinainte de explozia din 2021. Totuși, pe termen mediu și lung, bancherul nu vede o relaxare a politicii ratei dobânzii.

Piețele financiare au reacționat rapid, în urma ședinței lunare a FED. Dacă vorbim despre piața crypto, euforia a fost puternică: Bitcoin a crescut cu aproximativ 4%. A urcat de la 23.000 de dolari/unitate, la 24.000 de dolari/unitate, iar valoarea Ethereum s-a apreciat cu peste 6%. Astfel, a ajuns la peste 1.670 de dolari/unitate.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult