- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Echipele de salvarea se îndreaptă către Turcia! România răspunde ajutorului solicitat de autoritățile turcești

06 Feb, 19:49 • Stefan Simion
A fost activat Mecanismul de Protecție Civilă după puternicele cutremure din Turcia. Uniunea Europeană trimite mai multe echipe de salvare. ONU răspunde nevoilor autorităților turcești!
Echipele de salvarea se îndreaptă către Turcia! România răspunde ajutorului solicitat de autoritățile turcești

Echipele de salvare se îndreaptă către Turcia. Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă, fiind un răspuns în fața cutremurelor devastatoare, care au avut un impact chiar și asupra Siriei, conform Stiripesurse.ro.

La momentul actual, reprezentanți ai Centrulului de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al Uniunii Europene se află în contact cu autoritățile turcești. Aceștia se pregătesc pentru orice situație în care ar trebui să le ofere suport. Inclusiv Blocul Comunitar reacționează în fața acestei situații.

Responsabilii sunt pregătiți să sprijine persoanele afectate prin programe de asistență umanitară. Autoritățile au anunțat că a fost activat sistemul de sateliți Copernicus deținut de UE. Acesta contribuie la furnizarea hărților și datelor corecte despre zonele care au fost afectate de cutremurele puternice care au avut loc în cursul nopții de duminică spre luni. Primul cutremur a avut o magnitudine de 7,7 grade, în timp ce replica a fost de 7,6.

La ora actuală, s-au declarat cel puțin 2.300 de morți și peste 10.000 răniți. Situația este una care a afectat și mai mult populațiile vulnerabile, stabilite în mod special în mediile rurale, conform lui Mark Kaye. „Ceea ce vedem în interiorul Siriei este cu adevărat o situație catastrofală” este declarația directorului de politici.

Vezi și: Românii din Turcia, avertizați de Ministerul de Externe, după producerea cutremurelor devastatoare! Ce au de făcut în caz de urgență

Turcia
Turcia

Echipele de salvare se îndreaptă către Turcia

Mai multe echipe de salvare răspund solicitărilor, în momentul de față. Acestea provin din Croația, Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, Franța, Italia, România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Spania, conform datelor transmise de purtătorul de cuvânt Balazs Ujvari. Quatarul și Kuweitul vor înființa de urgență o punte aeriană pentru a susține fluxul de ajutor umanitar.

Vehicule speciale pentru salvare și căutare se îndreaptă în momentul de față către Turcia și Siria. Reprezentanții Grupului Internațional de Căutare și Salvare din Qatar trimit truse de prim ajutor, corturi, dar și diferite provizii de iarnă, pentru persoanele care au fost afectate.

ONU este alături de Turcia și Siria

ONU a ținut pe parcursul zilei de astăzi un moment de reculegere, în memoria victimelor celor două seisme. „Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate de această catastrofă, multe dintre ele având deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zonele greu accesibile” este declarația lui Guterres Antonio. Secretarul general al ONU a confirmat că mai mulți reprezentanți au mers în țările afectate pentru a evalua condițiile și pentru a identifica care sunt nevoile oamenilor.

Citește și: Turcia este lovită de al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult