- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Economia Italiei stagnează, iar recesiunea a fost evitată la limită. „În anii următori va trebui să ne sporim eforturile atât în domeniul politicii fiscale, cât și al intervențiilor în vederea sprijinirii potențialului de creștere al economiei”

01 Nov, 21:36 • Fundeanu Madalina
Economia Italiei a stagnat în ultima parte a anului 2023. Țara a evitat recesiunea la limită, într-o perioadă în care premierul Giorgia Meloni se luptă să mențină creșterea economică în timp ce limitează nivelul datoriei.
Economia Italiei stagnează, iar recesiunea a fost evitată la limită. „În anii următori va trebui să ne sporim eforturile atât în domeniul politicii fiscale, cât și al intervențiilor în vederea sprijinirii potențialului de creștere al economiei

Economia Italiei a stagnat în trimestrul trei din 2023, evitând la limită recesiunea, într-o perioadă în care premierul Giorgia Meloni se luptă să mențină creșterea economică în timp ce limitează nivelul datoriei, transmite Bloomberg, potrivit datelor transmise de Agerpres.

Economia Italiei a stagnat, iar recesiunea a fost evitată la limită

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (Istat), a treia economie a zonei euro a înregistrat o creștere zero în perioada iulie-septembrie 2023, după un declin de 0,4% în trimestrul doi din 2023. Analiștii se așteptau la un avans de 0,1% în trimestrul trei din 2023, a mai scris Agerpres.

Evoluția economiei a fost sprijinită de exporturi, iar cererea internă a acționat ca o frână, după cum demonstrează datele publicate de Istat.

Este o poziție dificilă pentru Meloni, care nu reușește să investească semnificativ in economie, menținând în același timp sub control datoria ridicată. Datele arată modul în care majorarea dobânzilor și exporturile globale mai slabe afectează PIB-ul Italia.

Te-ar mai putea interesa și: O italiancă s-a mutat definitiv în România, după ce s-a îndrăgostit de limba noastră. Daria a descoperit „la dolce vita” la București: „Pot să văd spre exemplu unde a locuit Mihai Eminescu”

Economia Italiei stagnează
Economia Italiei stagnează

Banca Centrală a Italiei se așteaptă în 2023 la o creștere a economiei de doar 0,7%.

„În anii următori va trebui să ne sporim eforturile atât în domeniul politicii fiscale, cât și al intervențiilor în vederea sprijinirii potențialului de creștere al economiei”, a declarat guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, la un eveniment desfășurat la Roma.

Acesta a atras atenția asupra „riscurilor de deteriorare la adresa perspectivelor economiei, în special în contextul turbulențelor geopolitice și a rigidității condițiilor de finanțare”. Datele preliminare publicate joi de Eurostat arată că economia zonei euro a înregistrat o contracție de 0,1% în perioada iulie – septembrie 2023 comparativ cu trimestrul precedent.

Analiștii mizau pe o stagnare a economiei zonei euro. Italia, care are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB din zona euro, este sub o atenție tot mai mare din partea investitorilor, îngrijorați de slăbiciunea economiei și derapajele fiscale, spune sursa citată.

Citește mai multe știri: Războiul din Ucraina duce economia Europei la sapă de lemn, în timp ce propulsează economia SUA. Financial Times: „Economia SUA este acum considerabil mai bogată şi mai dinamică decât cea a UE sau a Marii Britanii”