- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Războiul din Ucraina duce economia Europei la sapă de lemn, în timp ce propulsează economia SUA. Financial Times: „Economia SUA este acum considerabil mai bogată şi mai dinamică decât cea a UE sau a Marii Britanii”

25 Jun, 12:51 • Stefan Simion
Războiul din Ucraina a avut drept urmare prăbușirea economiei europene. În schimb, economia SUA a avut mult de câștigat. În consecință, relația dintre americani și europeni și britanici se deteriorează constant.
Războiul din Ucraina duce economia Europei la sapă de lemn, în timp ce propulsează economia SUA. Financial Times: Economia SUA este acum considerabil mai bogată şi mai dinamică decât cea a UE sau a Marii Britanii

Războiul din Ucraina a dus la dezechilibrarea relației dintre SUA și aliații europeni. Europa devine tot mai dependentă de SUA în materie de tehnologie, energie, capital şi protecţie militară.

Războiul din Ucraina a reactivat alianţa transatlantică, dar relaţia dintre SUA şi aliaţii europeni este din ce în ce mai dezechilibrată. Economia SUA este acum considerabil mai bogată şi mai dinamică decât cea a Uniunii Europene sau a Marii Britanii, iar decalajul creşte. Acest lucru va avea impact mult peste standardele de trai relative. Dependenţa Europei de SUA în materie de tehnologie, energie, capital şi protecţie militară subminează constant orice aspiraţii ar avea Uniunea Europeană pentru ‘autonomie strategică’„, scrie editorialistul Gideon Rachman într-un articol de opinie publicat în Financial Times, citat de Mediafax.

Războiul din Ucraina duce economia Uniunii Europene la sapă de lemn

În 2008, economiile UE şi SUA aveau aproximativ aceeaşi mărime: 16.200 de miliarde de dolari (Europa) faţă de 14.700 de miliarde de dolari (SUA). Criza financiară mondială din același an a determinat o distanțare semnificativă a performanţelor economice. Până în 2022, economia SUA crescuse până la 25.000 de miliarde de dolari, iar UE şi Marea Britanie aveau împreună o amploare de 19.800 de miliarde de dolari. Acum, economia Americii este cu peste 50% mai mare decât a Uniunii Europene fără Marea Britanie.

Războiul din Ucraina

Datele agregate sunt şocante. Percepute distinct, generează imaginea unei Europe rămase în urmă, sector după sector„, subliniază editorialistul FT Gideon Rachman.

Citeste si Economia SUA duduie! Creștere peste așteptări în al treilea trimestru din 2022

În domeniul tehnologic, în Europa funcționează foarte multe companii americane, precum Amazon, Microsoft şi Apple. Principalele şapte firme de tehnologie din lume, din punctul de vedere al capitalizării, sunt toate americane. În topul 20 sunt doar două companii europene, ASML şi SAP. China şi-a dezvoltat propriii giganţi tehnologici, dar grupurile europene performante sunt achiziţionate frecvent de companii americane.

În UE nu există universităţi de prim rang care să alimenteze sectorul companiilor tehnologice start-up din SUA. În topurile universităților din lume se află doar două universități din  Europa. Marea Britanie este mai bine la acest capitol, datorită universităţilor Cambridge, Oxford şi Colegiul Imperial Londra.

În 1990, Europa producea 44% din semiconductorii fabricaţi pe plan mondial, dar acum ponderea este de 9%, faţă de 12% pentru SUA. Atât SUA, cât şi UE încearcă să modifice această situaţie prin politici industriale ambiţioase care să furnizeze finanţare publică şi stimulente pentru producătorii de semiconductori şi de maşini electrice. Însă Uniunea Europeană are un buget mai redus decât SUA şi abia a început să emită obligaţiuni pentru asumarea în comun a datoriilor.

Domeniile în care Europa excelează

Spre deosebire de Europa, Statele Unite dispun de multe resurse energetice ieftine. Revoluţia tehnologiilor de şist a transformat Statele Unite în cel mai mare producător de petrol şi gaze. Între timp, preţurile la energie în Europa au crescut semnificativ. Războiul din Ucraina şi pierderea gazului rusesc ieftin au avut drept consecințe creșterea de trei-patru ori a prețurilor pentru energie.

Citeste si S-a gripat motorul Europei. Germania a intrat în recesiune, PIB-ul a scăzut cu 0,3%

Dar oare chiar nu există domenii în care Europa să fie lider mondial? Unele voci indică în mod mândru faptul că dimensiunea pieţei unice a UE înseamnă că firmele din întreaga lume au trebuit să adopte reglementări europene – aşa-numitul «efect Bruxelles». Europa are performanţe superioare în industriile din domeniul stilului de viaţă. Iar aproape două-treimi din deplasările turistice sunt în Europa. Industria produselor de lux este dominată de companii europene. Fotbalul, cel mai popular sport din lume, este dominat de echipe europene, deşi multe dintre cele mai mari cluburi sunt deţinute acum de investitori din Orientul Mijlociu, americani sau asiatici. Dominaţia Europei în industriile stilului de viaţă evidenţiază faptul că viaţa pe bătrânul continent încă este atractivă pentru mulţi„, concluzionează editorialistul FT Gideon Rachman.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult