- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Economia Turciei se prăbușește! Inflația a atins un record de 85,51% în luna octormbrie

03 Nov, 15:43 • Cornel Ghimeșan
Economia Turciei se prăbușește! Inflația atins un nou record al ultimilor 24 de ani, de 85,51% în luna octormbrie. Oamenii sunt disperați pentru că nu pot să mai facă față creșterii prețurilor mărfurilor care continuă să apese pe umerii lor.
Economia Turciei se prăbușește! Inflația a atins un record de 85,51% în luna octormbrie

Economia Turciei este la pământ! Inflația a atins un nou record în luna octombrie iar turcii nu mai reușesc să facă față creșterii prețurilor.

Citește și Ce preț au alimentele în Rusia după sancțiunile UE. Prețul la cafea s-a triplat

Inflația în Turcia a început încă din toamna anului trecut o dată cu deprecierea monedei naționale. Pe parcursul anului 2021, în ciuda intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, la care s-a adăugat o nouă depreciere de 26% de la 1 ianuarie 2022 şi până în prezent. Lira turcească are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.

Cu toate acestea, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflaţia şi, în consecinţă, în perioada septembrie – decembrie anul trecut a forţat Banca Turciei să reducă dobânda de referinţă de la 19% până la 12%, ceea ce a provocat o gravă depreciere a lirei turceşti.

Conform datelor Institutului de Statistică, în ritm lunar, preţurile de consum în Turcia au urcat în octombrie la 3,54%. Asta în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 3,60%.

Avansul inflaţiei de luna trecută a fost cauzat de un salt de aproape 118% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse şi preţurile la energie, urmate de o creştere de 93,05% a preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice.

Din nefericire, rata anuală a inflaţiei în Turcia din luna octombrie a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 1998, când Guvernul de la Ankara încerca să încheie un deceniu de inflaţie ridicată.

Economiștii spun că până la finalul anului se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 70,25%, însă Banca Centrală a Turciei crede că aceasta va ajunge la un nivel de 65,20%.

Guvernul lui Erdigan crede că inflaţia în Turcia va scădea în cele din urmă datorită unui program economic care prioritizează dobânzile scăzute pentru a majora producţia şi exporturile, în vederea obţinerii unui excedent de cont curent.

Citește și „Cybercows” sau vaci care trăiesc în Metavers. Acest lucru se întâmplă în Turcia. Află cu cât a crescut producția de lapte

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult