- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Eolienele depășesc gazele. „Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”. Energia regenerabilă câștigă teren

01 Feb, 09:38 • Polojan Tudor
A cincea parte din electricitatea Uniunii Europene a fost generată de către sursele eoliene și solare. S-a depășit în acest fel, pentru prima dată, gazele naturale.
Eolienele depășesc gazele. Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică. Energia regenerabilă câștigă teren

Conform datelor publicate de think tank-ul Ember Energy, energia survenită din sursele eoliene și solare a depășit pentru prima dată în istorie gazele naturale. Procentul energiei generate a fost de 22,28% din regenerabile și 19,91% din gaze, scrie stiripesurse.ro.

Astfel, a cincea parte din electricitatea Uniunii Europene a fost generată de energia regenerabilă. Energia nucleară și cea hidro rămâne, încă, pe primul loc, cu un procent de 32,04%.
Economii de 10 miliarde de euro s-au făcut în urma avansului producției de energie solare și a celei eoliene. Cea solară a avut un avans de 24%, iar eoliana de 33%, în Uniunea Europeană, potrivit Ember.

Din cele 27 de țări membre, 20 dintre ele și-au bătut propriile recorduri. Olanda a fost țara cu cea mai mare producție eoliană (14%) la nivelul UE, urmată de Spania (12%).

Gazele vor înregistra o scădere mult mai mare până în anul 2025, preconizează Ember. Cărbunele va pierde și el teren în fața energiei verzi.

Mai citește și: Prețurile caselor sunt de zeci de ori mai mici, de la 5.000 de euro. Ziua și cumpărarea. Românii se mută după graniță.

Cărbunele perde teren în fața energiei eoliene /sursa foto: explocarb.ro
Cărbunele perde teren în fața energiei eoliene /sursa foto: explocarb.ro

Adio, cărbune! Bun venit, eoliene!

Chiar dacă producția de cărbune a fost readusă la viață din cauza crizei energetice, aceasta a înregistrat o creștere de doar 1,5% în creșterea utilizării pentru producerea de energie electrică în blocul comunitar. În anul anterior, creșterea utilizării era de 15,99% iar în ultimele patru luni din 2022, a scăzut cu 6%.

Din cele 22 de milioane de tone importate de către Uniunea Europeană în anul trecut, s-a consumat doar o treime. Astfel, cele 26 de centrale pe cărbune ca au fost puse în funcțiune pe perioada situației de urgență, au avut o medie de funcționare de 18%.

„Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”, a spus într-un comunicat responsabilul cu data insight de la Ember, Dave Jones.

Acesta a mai adăugat că „orice teamă legată de o revenire a cărbunelui deja a murit”.

Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Finanțelor promite schimbarea salariului minim. „Salariul minim va crește, cu siguranță, din nou!”

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult