- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Este oficial! Japonia va elibera în mare tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima

13 Jan, 15:43 • Bumbeneci Diana
Japonia anunță că în 2023 va elibera tone de apă contaminată în mare. Apa provine de la centrala nucleară de la Fukushima.
Este oficial! Japonia va elibera în mare tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima

Japonia a confirmat că va elibera în mare, în acest an, peste un milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară de la Fukushima. Se pare că după tratare, nivelul celor mai multe particule radioactive respectă standardul național, a precizat operatorul, potrivit BBC, citat de știripesurse.

Japonia va elibera în Marea Neagră apa contaminată de la Fukushima

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că operațiunea este una sigură și nu opune în pericol viața marină. Cu toate acestea însă, țările vecine și-au exprimat îngrijorarea. Dezastrul de la Fukushima din 2011 a fost cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl încoace, iar urmările sunt destul de grave.

Dezafectarea centralei a început deja, dar ar putea dura mai bine de patruzeci de ani. În fiecare zi, centrala produce 100 de metri cubi de apă contaminată, care este un amestec de apă subterană, apă de mare și apă folosită pentru a menține reactoarele la rece. Aceasta este apoi filtrată și depozitată în rezervoare. Problema este că spațiul de depozitare se epuizează și experții trebuie să găsească o soluție, iar singura șansă în momentul acesta este aceea a eliberării apei în mare.

Apa de la Fukushima este filtrată pentru majoritatea izotopilor radioactivi, dar nivelul de tritiu este peste standardul național, a anunțat operatorul Tepco. În acest context, experții susțin că tritiul este foarte greu de eliminat din apă și că este dăunător pentru oameni doar în doze mari.

Fukushima
Fukushima

Cu toate acestea însă, pescarii din zonă sunt îngrijorați de planul de eliberare a apei nucleare. De altfel, țările vecine se opun soluției, care a fost aprobată de guvernul japonez în 2021. Forumul Insulelor din Pacific susține că Japonia nu are transparență decizională.

Ai mai putea citi și: Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare anunță care este nivelul de radiații din România

„Popoarele din Pacific sunt popoare de coastă, iar oceanul continuă să fie o parte integrantă a modului lor de viață de subzistență. Japonia încalcă angajamentul la care liderii lor au ajuns atunci când am organizat summitul nostru la nivel înalt în 2021. S-a convenit că vom avea acces la toate dovezile științifice independente și verificabile înainte ca această descărcare să aibă loc. Din păcate, Japonia nu a cooperat”, a declarat secretarul general al Forumului, Henry Puna, pentru site-ul de știri Stuff.

Pe 11 martie 2011, nord-estul Japoniei a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea 9,0 grade pe scara Richter care a declanșat apoi un tsunami de proporții uriașe. Valurile au lovit centrala nucleară Fukushima Daiichi, inundând trei reactoare și declanșând un dezastru major.

Zona de excludere s-a extins extrem de rapid, per măsură ce radiațiile s-au scurs din centrală. Peste 150.000 de oameni au fost evacuați din preajma centralei, iar astăzi, după 11 ani, accesul este încă interzis complet pentru populație.

Ai mai putea citi: Kievul pregătește instrucțiuni pentru populație. Ucraina, gata de un atac cu arme nucleare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult