Undă verde pentru aderarea Bulgariei la moneda euro!
Banca Centrală Europeană a dat undă verde pentru aderarea Bulgariei la euro de la 1 ianuarie 2026, a anunţat, miercuri, Banca Centrală Europeană (BCE), informează agenția de presă Reuters, citată de digi24.
Anunțul BCE privind aderarea Bulgariei la euro a fost făcut după ce au fost evaluate progresele făcute de această ţară pentru îndeplinirea unor diferiţi indicatori, de la inflaţie şi până la legislaţia cu privire la Banca Naţională.
Evaluarea a condus la concluzii favorabile Bulgariei, astfel că, de anul viitor, vecinii noștri de la sud vor trece oficial la moneda euro.
”Evaluarea pozitivă a procesului de convergenţă deschide calea pentru ca Bulgaria să introducă euro de la 1 ianuarie 2026 şi să devină cea de a 21-a ţară membră a UE care se alătură zonei euro”, a spus economistul şef al BCE, Philip Lane.
În ciuda anunțului făcut de BCE, decizia finală privind aderarea Bulgariei la euro va fi luată, la începutul lui iulie, de miniştrii europeni ai Finanţelor. Este de așteptat însă ca aceștia să aprobe demersul.
După finalizarea procesului politic, oficialii de la Banca Naţională a Bulgariei vor fi invitaţi să se alăture diferitelor grupuri din cadrul BCE, inclusiv Consiliului guvernatorilor, în calitate de observatori, până la aderare formală.
Bulgaria încearcă de mai mulţi ani să adere la zona euro, însă data aderării a fost amânată din cauză că nu erau îndeplinite anumite criterii esențiale, în special cel legat de inflaţie. Mai precis, rata medie a inflaţiei pe ultimele 12 luni nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea a celor mai performante state membre în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor.
În aprilie, ţările din UE cu cele mai bune performanţe pe partea de inflaţie erau Franţa (0,9 la sută), Cipru (1,4 la sută) şi Danemarca (1,5 la sută), ceea ce pune creşterea preţurilor înregistrată de Bulgaria ( 2,7 la sută ) imediat sub valoarea de referinţă de 2,8 la sută.
Începând cu 1 ianuarie 2002, milioane de europeni din 12 ţări şi-au abandonat monedele naţionale, lire, franci, mărci sau drahme, pentru monede şi bancnote în euro. Acestora li s-au alăturat ulterior cetăţenii din alte opt ţări: Slovenia în 2007, Cipru şi Malta în 2008, Slovacia (2009), Estonia (2011), Letonia (2014), Lituania în 2015 şi Croaţia în 2023, conform sursei citate.
Citește și ANAF sub presiune: Mii de firme-fantomă cu datorii uriașe, în vizorul Curții de Conturi