- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Expert în relaţii internaţionale: Putin nu poate câştiga războiul din Ucraina, dar nici nu se va aşeza la masa negocierilor pentru pace

01 Feb, 16:12 • Russo George
Expertul în politică externă Lawrence Freedman a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că este puțin probabil ca Rusia să-și atingă obiectivele inițiale în Ucraina, care erau să cucerească Kievul și să răstoarne guvernul ucrainean.
Expert în relaţii internaţionale: Putin nu poate câştiga războiul din Ucraina, dar nici nu se va aşeza la masa negocierilor pentru pace

Lawrence Freedman este un istoric britanic specializat în relații internaționale, politică externă și strategie, care a scris mai multe lucrări despre Războiul Rece și operațiuni militare. Acesta este de părere că un acord de pace între Rusia şi Ucraina este aproape imposibil în viitorul apropiat, chiar dacă niciuna dintre părţi nu poate obţine victoria totală.

„Ucrainenii au mai multe șanse de câștig decât rușii, care cred că nu au avut nicio șansă în ceea ce privește obiectivele lor inițiale”, a spus el.

Freedman susţine că Ucraina ar putea, chiar dacă cu mari eforturi, inclusiv din partea statelor care o susţin, să împingă trupele ruseşti în afara teritoriilor sale, iar o recuperare a Crimeii ar însemna o lovitură de imagine extrem de grea pentru Vladimir Putin.

„Dacă Ucraina ar putea să împingă forțele ruse din toată Ucraina, ar fi o înfrângere. Nu este cu totul imposibil, dar cred că în acest moment este foarte dificil”, a spus el, adăugând: „Cred că dacă ar fi să piardă Crimeea, ar fi fără echivoc, o mare înfrângere pentru Putin”.

Întrebat dacă Putin poate pune capăt războiului din Ucraina, fără ca obiectivele Rusiei să fie atinse, Freedman a răspuns: ”Cred că îi este foarte greu, pentru că de îndată ce o să se termine, există o socoteală. Și costul acestui război va trebui să fie pus în raport cu orice a fost câștigat”.

Citeşte şi: O nouă invazie marca Rusia! Kievul avertizează! Ce se întâmplă în Belarus

Expertul britanic compară războiul din Ucraina cu alte conflicte din istorie.

”Așadar, lecția de bază a războaielor este că sunt mai ușor de început decât de terminat. Trebuie să țineți cont de faptul că acest război, în practică, a început în 2014.

Un acord de pace complet îl găsesc aproape imposibil de văzut în acest moment, din cauza reparațiilor ulterioare, a problemelor crimelor de război. Pentru a pune capăt acestui război, ai nevoie de un alt guvern la Moscova sau ai nevoie de Putin lăsat cumva deoparte. Și nu există niciun semn de asta în acest moment”, a spus Freedman.

El este convins că Putin și Rusia nu pot câștiga războiul din Ucraina.

”Nu cred că Rusia ar putea câștiga o victorie totală, pentru că nu văd cum poate subjuga Ucraina acum. Din punct de vedere militar, cred că există doar opțiuni limitate pentru Rusia, dar ar putea încerca. Nu aș vrea să mă grăbesc dacă aș fi Ucraina. Nu cred că Rusia are multe șanse la o nouă ofensivă majoră”, a concluzionat istoricul.

Citeşte şi: Polonia este tot mai puternică. Țara bate recordul celor mai mari recrutări în armată