- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Jumătate de milion de euro, susținere vitală pentru liderii din industria lactatelor, prelucrării uleiurilor și grăsimilor, morăritului și panificației, precum și în producția de furaje

15 Aug, 22:24 • Cornel Ghimeșan
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a dispus plata unui ajutor de aproape jumătate de milion de euro către mai multe companii din industria lactatelor, prelucrării uleiurilor și grăsimilor, morăritului și panificației, precum și în producția de furaje.
Jumătate de milion de euro, susținere vitală pentru liderii din industria lactatelor, prelucrării uleiurilor și grăsimilor, morăritului și panificației, precum și în producția de furaje

Conform informațiilor publicate în Lanțul Alimentar, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a dispus plata în totalitate a sumei de 46.018.834 euro sau echivalentul în lei, respectiv 226.812.599 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 154/2022 din data de 16 noiembrie 2022. Această ordonanță a fost emisă pentru a stabili o schemă de ajutor de stat în sprijinul operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, uleiurilor și grăsimilor, produselor lactate și preparatelor destinate hranei animalelor de fermă.

Citește și: Prețul petrolului scade cu peste 1% astăzi, din cauza datelor economice chinezești slabe

Câți euro au primit companiile

Plățile au fost efectuate până la data de 30 iunie 2023 către un total de 307 beneficiari. Fiecare întreprindere a beneficiat de o sumă maximă de 500.000 euro sau echivalentul în lei, respectiv 2.464.350 lei, luând în considerare un curs de schimb de 1 euro = 4,9287 lei.

Sunt 35 de companii care au încasat 500.000 de euro ( Agrochirnogi S.A., din județul Călărași figurează cu 500.700 de euro ):

1. Alba: Albalact S.A, Transavia S.A.;

2. Bacău: Panimon S.A, Pambac S.A și Agricola Internațional S.A.;

3. Bihor: Cereal Feed SRL;

4. Buzău: Bunge România SRL;

5. Călărași: Agrochirnogi S.A;

6. Constanța: LTA Mondial SRL, S.C. Argus S.A.;

7. Covasna: Fabrica de Lapte Brașov S.A.;

8. Dolj: SC Vital SRL;

9. Galați: Prutul SA;

10.Ialomița: Combial S.A.

11.Ilfov: Goodmills România SRL;

12. Mureș: Hochland SRL, UBM Feed;

13. Neamț: Mara Marsat SRL;

14. Olt. Energia Verde Strejești S.A., SC Longin SRL;

15. Prahova: Agrisol International RO SRL;

16. Satu Mare: Sam Mills International S.A. Botiz, S.C. Ardealul S.A. Carei;

17. Sălaj: Europan SRL;

18. Sibiu: Moara Cibin S.A.;

19. Suceava: Mopan Suceava S.A.;

20. Timiș: Soloverde SRL, Simultan SRL, Smithfield Romania SRL;

21. Tulcea: Biodam SRL;

22. Vâlcea: Boromir Ind. SRL;

23. Vrancea: Premium Porc Feed SRL;

24. București: Global Grain International SRL, Friesland Campina Romania SRL, Danone Producție și Distribuție Produse Alimentare.

Împreună, cele 35 de companii au încasat o sumă totală de 17.500.000 de euro, în timp ce ceilalți 272 de beneficiari au primit în total 28.518.834 euro.

Cea mai mică sumă a fost înregistrată de către Cooperativa Agricolă Trotuș, situată în județul Harghita, care a primit 10.327 euro. Activitatea sa, conform codului CAEN 1051, se axează pe fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor.

Guvernul a furnizat acest ajutor de stat în temeiul Ordonanței de Urgență nr. 154/2022, care a avut la bază un cadru legal european, respectiv Comunicarea CE – Cadru temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina (2022/C 131/01), inclusiv ulterioritatea modificărilor și completărilor, cunoscut sub numele de Cadru temporar Ucraina.

Scopul acestei scheme de ajutor de stat, pusă în aplicare de către Guvern, a fost de a compensa parțial creșterea costurilor suportate de operatorii din industria de prelucrare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, procesarea laptelui crud și producerea de alimente pentru animale. Acest sprijin a vizat aprovizionarea cu materii prime precum grâu, porumb, floarea-soarelui, orz, rapiță și soia, precum și gestionarea costurilor de transport, depozitare și prelucrare asociate acestor materii prime.

Alte articole: FOTO| ANAF pune la bătaie o casă cu teren, care costă cât o mașină la mâna a doua. Licitația are loc pe 29 august 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult