- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Franța, blocată de proteste. Macron impune restricții de circulație în întreaga țară, iar minorii nu mai au voie pe stradă

30 Jun, 22:29 • Lupu Alexandra
Franța este paralizată de proteste, după ce un tânăr de 17 ani a fost împușcat de polițiști. Macron impune restricții dure și scoate blindatele pe străzi.
Franța, blocată de proteste. Macron impune restricții de circulație în întreaga țară, iar minorii nu mai au voie pe stradă

Emmanuel Macron ia decizii dure, cu scopul de a opri valul de revolte care a cuprins Franța. Președintele francez a decis impunerea de restricții de circulație în întreaga țară și a dat ordin Jandarmeriei să scoată mașinile blindate pe străzi, notează digi24.ro. Minorii nu mai au voie pe străzi.

Franța este paralizată de proteste

Guvernul francez ia măsuri serioase pentru a opri valul de revolte care a cuprins țara. Emmanuel Macron a decis impunerea de restricții în toată țara și a dat ordin Jandarmeriei să scoată mașinile blindate pe străzi. Președintele francez a plecat mai devreme de la summitul UE de la Bruxelles, pentru a ajunge în Franța, acolo unde a convocat o reuniune de criză a Guvernului.

Te-ar putea interesa și: România este la un pas de cel mai grav blocaj din industria construcțiilor. Muncitorii sunt revoltați! „Nu este exclus să apară proteste”

Macron a anunțat mobilizarea suplimentară a polițiștilor pe străzi. Snapchat și TikTok sunt rețelele sociale acuzate că au contribuit la creșterea violențelor și trebuie să elimine conținutul sensibil. Președintele francez menționează că uciderea băiatului de 17 ani a fost instrumentalizată și a condamnat în termeni duri „exploatarea inadmisibilă a morții adolescentului”.

Autobuzele și tramvaiele, adesea atacate de manifestanții violenți, nu mai circulă începând cu ora 21:00. Guvernul francez are de gând să consolideze controalele vamale, în așa fel încât să nu mai intre în țară produse pirotehnice. Ministrul justiției Eric Dupond-Moretti a emis un ordin ce interzice ieșirile minorilor din casă pe timpul nopții. El le cere părinților să respecte obligațiile legale, altfel riscă să fie sancționați.

Proteste în Franța
Proteste în Franța

Guvernul francez neagă acuzațiile de „rasism” în cazul poliției. Ministerul francez de Externe spune că orice acuzație de rasism sau discriminare în cadrul forței de poliție din țară este cu totul nefondată. Protestele au pornit de la cazul tânărului Nahel M., în vârstă de 17 ani, care a fost ucis de la mică distanță de către polițiștii francezi. El a fost oprit de agenți pentru încălcarea regulilor de trafic.

Poliția a susținut că tânărul a fost împușcat pentru că a încercat să intre cu mașina în agenți. Pe de altă parte, o înregistrare video arată că, în realitate, poliția oprisese deja mașina, iar unul dintre polițiști a scos arma și a țintit spre șoferul adolescent. Unul dintre agenți a fost auzit spunând „O să încasezi un glonț în cap”, după care au fost trase mai multe focuri de armă.

Citește și despre următorul subiect: Protest de amploare la Parlament! Polițiștii au ieșit în stradă și protestează pentru păstrarea pensiilor speciale