- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Franța sare în ajutorul Republicii Moldova și îi oferă un pachet de sprijin de peste 100 de milioane de euro. Emmanuel Macron: ”Nu aveţi nimic să ne cereţi, este datoria noastră”

21 Nov, 21:57 • Cornel Ghimeșan
Franța sare în ajutorul Republicii Moldova și îi oferă un pachet de sprijin de peste 100 de milioane de euro. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că acest sprijin le va ajuta pe autoritățile de la Chișinău să facă față crizei energetice determinate de războiul din Ucraina.
Franța sare în ajutorul Republicii Moldova și îi oferă un pachet de sprijin de peste 100 de milioane de euro. Emmanuel Macron: ”Nu aveţi nimic să ne cereţi, este datoria noastră”

Președintele francez Emmanuel Macron, a anunțat luni că Franța va oferi Republicii Moldova un pachet de sprijin internațional suplimentar în valoare de peste 100 de milioane de euro, transmite Reuters.

Citește și Criza energetică în Republica Moldova se adâncește. ”Avem nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a trece peste iarnă”

„Cu scopul de a face faţă necesităţilor imediate, noi am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 milioane de euro”, a declarat Emmanuel Macron la finalul celei de-a treia Conferinţe ministeriale de sprijin pentru Republica Moldova, care a avut loc la Paris.

Macron a afirmat că această conferinţă este o dovada a sprijinului pentru reformele promovate în Republica Moldova, care justifică din plin decizia Uniunii Europene de a i se acorda statutul de ţară candidată pentru aderare.

Cu această ocazie lidrul francez a lăudat autoritățile de la Chişinău pentru curajul şi hotărârea de a consolida statul de drept şi de a nu ceda în faţa războiului lui Putin.

„Nu aveţi nimic să ne cereţi, este datoria noastră şi recunoştinţa noastră pentru munca ambiţioasă şi curajoasă pe care o duceţi acolo şi pentru ţara dvs., şi pentru Europa”, a spus Macron.

Președintele Franței a anunţat în cadrul reuniunii de la Paris că 34 de ţări şi 15 organizaţii au răspuns apelului disperat al Republicii Moldova şi aceasta „arată cât e de mare mobilizarea” pentru această ţară.

„Suntem angajaţi, am decis să aducem din ce în ce mai mult de la Berlin şi Bucureşti, 26 de milioane de euro pentru Republica Moldova, inclusiv pentru companiile din Republica Moldova. Mai mult de 100 milioane de euro am decis inclusiv pentru a regla chestiuni legate de refugiaţi, accesul refugiaţilor la învăţământ, alimentaţie. Alte 2 milioane de euro vor fi alocate pentru reformele publice în materie de energie. Situaţia de criză în care se află Republica Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu. Agenţia pentru Dezvoltare va investi 85 milioane de euro în Republica Moldova în materie de energie”, a declarat preşedintele francez.

Potrivit lui, din acest pachet, zece milioane de euro vor fi alocaţi până la sfârşitul anului sub formă de subvenţii Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Programului Alimentar Mondial (PAM) şi UNICEF.

Citește și Republica Moldova are șansa de a se consolida energetic. SUA îi oferă 20 de milioane de euro nerambursabili

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult