- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Gazprom se prăbușește! Compania rusească a raportat o scădere 43% a profitului său net, în al doilea trimestru al anului

25 Aug, 16:52 • Cornel Ghimeșan
Profiturile Gazprom Neft sunt la pământ! În al doilea trimestru al anului, compania rusească a raportat un profit net în valoare de 140,1 miliarde de ruble (1,5 miliarde de dolari), în scădere cu 43%, față de aceiași perioadă a anului precedent.
Gazprom se prăbușește! Compania rusească a raportat o scădere 43% a profitului său net, în al doilea trimestru al anului

Compania rusească a raportat o scădere 43% a profitului său net, în al doilea trimestru al anului. Gazprom Neft, una dintre cele mai importante companii petroliere din Rusia, este în aceste momente, în declin în ceea ce privește profitul din cauza vânzărilor care s-au diminuat pe fondul tensiunilor geopolitice create de războiul din Ucraina, potrivit Adevărul. 

Citește și Gazprom, anunțul momentului despre rezervele de gaze naturale. Ce ne așteaptă la iarnă

Compania rusească a raportat o scădere 43% a profitului său net, în al doilea trimestru al anului

Din cauza războiului din Ucraina, industria petrolieră globală a înregistrat în 2022, o creștere bruscă a profiturilor. Astfel, cei mai mari jucători de pe piață și-au dublat profiturile datorită creșterii prețurilor la petrol și gaze.

Anul 2023, este puțin mai diferit și asta pentru că magnații petrolului au înregistrat pierderi uriașe.

Interesant este faptul că de la debutul conflictului militar din Ucraina, din februarie 2022, dezvăluirea rezultatelor financiare de către companiile rusești a devenit sporadică.

Gazprom Neft, filiala petrolieră a colosului gazier Gazprom, s-a numărat printre cele care au ales să nu-și dezvăluie performanțele financiare anul trecut.

Raportul publicat recent a evidențiat o scădere a veniturilor totale ale companiei pentru perioada aprilie-iunie, care s-au situat la 821,6 miliarde de ruble, în ușoară scădere de la 835,8 miliarde în 2022.

În ciuda acestui tablou financiar sumbru, acțiunile Gazprom Neft au cunoscut o creștere modestă de 0,4% în primele ore de tranzacționare la Moscova. Această creștere a fost susținută și de rapoartele agenției de știri Interfax, care a precizat că profitul companiei pe șase luni a depășit previziunile analiștilor de pe piață.

Astfel, sectorul energetic rusesc se luptă acum cu greutatea sancțiunilor occidentale. Aceste măsuri punitive, un răspuns la acțiunile Moscovei în Ucraina, cuprind restricții de preț și un embargo sever asupra achiziției de petrol maritim rusesc.

Cu toate acestea, pentru peisajul petrolier al Rusiei nu este totul sumbru. Un aspect pozitiv apare sub forma creșterii vânzărilor către giganții asiatici, China și India. Ambele națiuni, percepute ca având alinieri politice mai apropiate de Moscova, au jucat un rol esențial în susținerea producției și exporturilor de petrol ale Rusiei în aceste vremuri turbulente.

Citește și După trei luni pauză, au fost reluate achizițiile de gaze de către Republica Moldova de la Gazprom

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult