- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania va acorda Ucrainei un ajutor militar de peste 7 miliarde de euro în 2024. Ce au discutat Olaf Scholz și Joe Biden

17 Jan, 12:49 • Fundeanu Madalina
Sprijin militar pentru Ucraina din partea Germaniei. Cancelarul german Olaf Scholz a avut o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden, în care cei doi au discutat despre „urgența continuării sprijinului pentru Ucraina”.
Germania va acorda Ucrainei un ajutor militar de peste 7 miliarde de euro în 2024. Ce au discutat Olaf Scholz și Joe Biden

Germania va acorda un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de peste 7 miliarde de euro în 2024, informează Deutsche Welle, citat de Digi24.

Sprijin militar pentru Ucraina din partea Germaniei

Cancelarul german Olaf Scholz a avut o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden, în care cei doi au discutat despre „urgența continuării sprijinului pentru Ucraina”, în condițiile în care această țară intră în cel de-al treilea an de război cu Rusia lui Putin.

Olaf Scholz și Joe Biden au fost de acord că este de o importanță majoră ca Ucraina să beneficieze în continuare de asistență financiară, umanitară și militară. Biden a invitat miercuri la Casa Albă un grup de lideri ai Congresului SUA pentru discuții despre buget care includ și ajutorul militar pe care SUA l-ar putea trimite Ucrainei.

Un astfel de pachet financiar „critic” destinat Ucrainei, în valoare de 61 de de miliarde de dolari, este blocat din luna decembrie 2023 în congresul american. Germania se situează pe locul 2, după SUA, în topul țărilor care au ajutat financiar și militar Ucraina în războiul declanșat de invazia Rusiei pe 24 februarie 2022, conform datelor Institutului Kiel de Economie Mondială.

În total, cei mai mulți bani pentru Ucraina – o sumă de peste 77 miliarde de euro – au fost acordați de Uniunea Europeană, în perioada 24 ianuarie 2022 – 31 octombrie 2023. Marea majoritate a acestor bani reprezintă asistență finaciară.

În privința ajutorului strict militar pentru Ucraina, cea mai mare contribuție o are SUA (aproape 44 miliarde de euro), urmată de Germania – 17,1 miliarde de euro și Marea Britanie – 6,57 miliarde de euro.

Te-ar putea interesa și: MApN, anunț de ultimă oră! În 2024 vor avea loc exerciții de mobilizare în mai multe județe din România

ajutor militar
ajutor militar

Scenariile Germaniei în fața amenințării Rusiei

Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a declarat luni Ministerul Apărării german, după ce tabloidul Bild a publicat un document clasificat al armatei germane care nu exclude o escaladare împotriva NATO în acest an şi o ipotetică confruntare în 2025, scrie EFE, citat de HotNews.

„Luarea în considerare a diverselor scenarii, chiar dacă sunt extrem de improbabile, face parte din practica militară de zi cu zi, în special în timpul antrenamentelor armatei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Arne Collatz, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Bild, în acest document secret, armata germană descrie posibile acţiunile ale Rusiei şi Occidentului lună de lună, inclusiv un ipotetic scenariu al „Apărării Alianţei 2025”, care prevede desfăşurarea a „sute de mii de soldaţi NATO şi o izbucnire iminentă a unui război în vara anului 2025”.

Conform acestui document, în februarie, Rusia ar iniţia o nouă mobilizare a 200.000 de persoane şi ar lansa o ofensivă în Ucraina care, din cauza „sprijinului ezitant occidental” pentru Kiev, ar da rezultate în iunie şi ar face ca trupele ucrainene să se retragă treptat.

Potrivit scenariului german, atacul iniţial camuflat şi apoi din ce în ce mai deschis împotriva Occidentului ar începe în iulie.

Vezi și: Pas final către Schengen. Vicepreședintele Comisiei Europene: „Decizia de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne este luată de Consiliul UE”