- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pas final către Schengen. Vicepreședintele Comisiei Europene: „Decizia de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne este luată de Consiliul UE”

16 Jan, 19:33 • Bumbeneci Diana
Vicepreședintele Comisiei Europene face anunțul momentului pentru România. Țara are mari șanse să adere la Schengen în lunile următoare.
Pas final către Schengen. Vicepreședintele Comisiei Europene: „Decizia de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne este luată de Consiliul UE”

Vicepreședintele Comisiei Europene susține că va susține toate discuțiile politice pentru a garanta admiterea deplină a României în spațiul Schengen. Acesta este convins că și Bulgaria va primi undă verde pentru aderare, iar procesul pentru ambele țări se va finaliza în 2024.

România are șanse mari să intre în Schengen în 2024

„Vom sprijini discuţiile politice pentru a garanta admiterea deplină a Bulgariei şi României în Schengen până la sfârşitul acestui an”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefcović, în sala de plen a Parlamentului European de la Strasbourg, relatează Rador Radio România.

„Comisia ajută România şi Bulgaria în consolidarea frontierelor externe cu sprijinul FRONTEX, precum şi prin intermediul proiectelor-pilot. De asemenea, vom continua să susţinem discuţiile politice, pentru a ne asigura că decizia de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne este luată de Consiliul UE până la sfârşitul acestui an„, a adăugat comisarul european în cadrul dezbaterilor privind priorităţile preşedinţiei belgiene a UE.

Ai mai putea citi: Marcel Ciolacu, noi declarații despre protestele din România. „Ce îmi pare rău este că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și autorități”

Spațiul Schengen
Spațiul Schengen

Premierul belgian, Alexander De Croo, și-a exprimat speranţa că acest obiectiv va fi atins

„Cred că s-au făcut paşi importanţi în ultimele săptămâni. Ştiu că aceasta este o admitere parţială în Schengen, dar este important că s-a făcut acest lucru. Ştiu că ambele ţări au depus un efort uriaş pentru a răspunde tuturor întrebărilor adresate de atât de multe ţări din Schengen.

Şi într-adevăr, aş dori să salut toate aceste eforturi. Cred că acţiunile parţiale întreprinse sunt un semn bun şi un prim pas, dar dacă lucrurile continuă aşa cum este planificat s-ar putea să se facă şi următoarele. Aşteptăm cu nerăbdare ca în acest parlament, aceşti paşi să fie făcuţi. Salutăm decizia luată în ultimele zile ale preşedinţiei spaniole. Martie pare să nu vină suficient de repede pentru Bulgaria şi România”.

Ai mai putea citi: Accizele la motorină, achitate integral de Ministerul Agriculturii şi în 2024. Anunțul ministrului Florin Barbu

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult