- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Guvernul României cere explicaţii autorităţilor din Mexic după ce mai multor cetăţeni români le-a fost refuzată intrarea în ţară

23 Dec, 21:21 • Russo George
Ministerul de Externe al României anunţă că a cerut explicaţii executivului din Mexic, după ce mai multor cetăţeni români ajunşi cu avionul în statul nord-american le-a fost refuzat accesul în ţară, fără vreun motiv aparent.
Guvernul României cere explicaţii autorităţilor din Mexic după ce mai multor cetăţeni români le-a fost refuzată intrarea în ţară

Potrivit autorităților mexicane, turiștii nu au fost lăsați să intre pe teritoriul țării în urma răspunsurilor oferite la interviul realizat la sosirea pe aeroport, dar și din cauza „unor alerte în bazele de date la verificarea documentelor de călătorie prezentate”.

„În perioada 19-20 decembrie 2022, Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City și Cancun. În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile mexicane în vederea obținerii unor informații cu privire la situația cetățenilor români și motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican. În toate cazurile semnalate misiunii diplomatice, personalul consular a întreprins măsuri pe multiple canale, inclusiv în scris, prin corespondență diplomatică, pentru clarificarea situației”, a transmis MAE.

Citeşte şi: Criză istorică în Europa. Suedia intră în recesiune în 2023

Chiar dacă misiunile diplomatice și consulare nu au competențe în a solicita schimbarea deciziilor autorităților din statele de reședință, Ambasada României la Ciudad de Mexico a semnalat deja situația Ministerului Afacerilor Externe mexican, exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța ca astfel de decizii să fie fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe, prin personalul diplomatic român din Mexic, este în dialog cu reprezentanții Direcției de Aeroporturi și Porturi Maritime din cadrul Institutului Național pentru Migrație în vederea clarificării situațiilor semnalate și a identificării în cel mai scurt timp a unor soluții cu privire la accesul turiștilor români în Mexic.

MAE recomandă cetăţenilor români să se documenteze temeinic înaintea călătoriilor în străinătate astfel încât să cunoască pe deplin toate implicațiile unor astfel de călătorii, inclusiv riscurile aferente. De asemenea, pentru a exclude cât mai multe dintre riscurile aferente nepermiterii intrării în Mexic, este important să călătorească cu grupuri organizate de agenții de turism din România cu lider de grup, să imprime și să se traducă în spaniolă toate documentele suport și să prezinte un itinerariu detaliat pentru fiecare zi de ședere.

Citeşte şi: Va putea adera Ucraina la NATO? Macron: „Aș prefera să nu fie doar chinezii și turcii cei care vor negocia a doua zi după încheierea războiului”