- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Criză istorică în Europa. Suedia intră în recesiune în 2023

23 Dec, 11:51 • Bumbeneci Diana
Suedia intră în recesiune din cauza problemelor economice fără precedent. Schimbarea drastică va fi făcută de anul viitor.
Criză istorică în Europa. Suedia intră în recesiune în 2023

Criza economică duce la grave probleme în spațiul European. Suedia este una dintre țările care confirmă decizii record! Economia suedeză va intra anul viitor într-o recesiune mai profundă și mai de durată decât se preconiza anterior. Majorarea prețurilor la energie va duce la creșterea inflației, fiind afectate gospodăriile și întreprinderile, a declarat joi ministrul de finanțe al țării, anunță Reuters.

Suedia intră în recesiune

Conform ultimelor detalii oferite de liderii suedezi, produsul intern brut al Suediei ar urma acum să se contracte cu 0,7% în 2023, față de o prognoză din noiembrie care prevedea un declin de 0,4%, în timp ce inflația globală este estimată la 6% anul viitor, față de 5,2% cât se preconiza anterior. Despre această problemă a vorbit ministrul de finanțe Elisabeth Svantesson într-o conferință de presă.

„Am spus în octombrie că Suedia se îndreaptă spre o iarnă economică și ceea ce vedem acum este că iarna pare să fie mai prelungită decât am crezut”, a declarat ministrul de finanțe Elisabeth Svantesson într-o conferință de presă.

Citește și: Șeful Raiffeisen, mesaj neașteptat pentru români, legat de intrarea României în Schengen: „Banca trece prin momente teribile”

Suedia intră în recesiune
Suedia intră în recesiune

Evoluția slabă… se pare că nu va atinge cel mai de jos nivel până în 2024″, a spus ea.

La ora actuală, se estimează că economia va crește cu doar 1% în 2024, față de 2% cât se estima anterior, înainte de a-și reveni la o creștere de 2,7% în 2025, a prezis ministerul. În acest sens, locuințele suedeze au devenit o adevărată problemă pentru autorități, acestea fiind afectate de inflația galopantă, de creșterea costurilor ipotecare și de prețurile mult prea mari la electricitate.

„Este important să spunem că, în acest moment, nu ne confruntăm cu o criză economică, ci cu o criză energetică. Multe persoane se luptă cu adevărat… dar nu și economia în ansamblu”, a completat Svantesson.

Banca centrală a țării a majorat ratele dobânzilor de patru ori în acest an, până la 2,50%, pentru a combate spirala inflației.

Citește și: Ce se va întâmpla cu ratele românilor în 2023? În 2022 s-au raportat creșteri și de 58% ale creditelor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult