- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Încă un președinte moare în condiții tragice! Urma să participe la o înmormântare

11 Jun, 17:20 • Adrian Popovici
Malawi este în doliu după ce vicepreședintelui țării, Saulos Chilima a murit într-un accident aviatic. Acesta și-a găsit sfârșitul alături de alte nouă persoane.
Încă un președinte moare în condiții tragice! Urma să participe la o înmormântare

Noi tulburări politice în Malawi odată cu moartea vicepreședintelui Saulos Chilima, alături de alte nouă persoane, într-un accident aviatic. Anunțul oficial a fost făcut marți de președintele Lazarus Chakwera, citat de BBC.

Aeronava militară la bordul căreia se aflau a dispărut de pe radare luni dimineața, în timp ce efectua un zbor intern, în condiții de vreme rea. Armata a trimis soldați să caute în pădurea Chikangawa, în tentativa de a găsi avionul dispărut.

Marți, în cadrul unei conferințe de presă, șeful statului a declarat că șeful Forțelor de Apărare din Malawi l-a informat că operațiunea de căutare și salvare a fost finalizată și că avionul a fost găsit. Echipa de salvare a găsit aeronava complet distrusă, iar președintele s-a declarat „profund întristat„ de această tragedie aviatică și de moartea vicepreședintelui său.

Saulos Chilima, fostul vicepreședinte din Malawi
Saulos Chilima, fostul vicepreședinte din Malawi

Te-ar putea interesa și: Miliardarul a fost găsit mort în casă! A lăsat în urmă sa un imperiu financiar

Moartea vicepreședintelui complică situația politică din Malawi

Chilima, în vârstă de 51 de ani, se ducea la o înmormântare atunci când a survenit accidentul. Potrivit BBC, în actuala configurație de putere din Malawi, vicepreședintele și președintele provin din partide diferite.

Totuși, Chilima și Chakwera au colaborat în cadrul unei alianțe în timpul alegerilor din 2020. Saulos Chilima ocupa funcția de vicepreședinte al țării din 2014. Era căsătorit și avea doi copii. El urma să reprezinte guvernul la înmormântarea fostului ministru Ralph Kasambara, recent decedat.

Avionul său a decolat luni dimineață din capitala Lilongwe și trebuia să aterizeze pe aeroportul din orașul Mzuzu, în nordul țării. Din cauza vizibilității scăzute, avionul a fost întors din drum, dar nu a mai ajuns la destinație. Popular în rândul electoratului, în special printre tineri, Chilima a fost arestat și inculpat în 2022, fiind acuzat că a acceptat bani în schimbul atribuirii unor contracte guvernamentale. Luna trecută, instanța a renunțat la acuzații, fără a oferi motive pentru această decizie.

Moartea lui Saulos Chilima reprezintă o pierdere majoră pentru Malawi, o țară deja confruntată cu numeroase provocări politice și sociale. Tragedia aviatică arată impactul pe care moartea unei singure persoane o poate avea asupra viitorului unei întregi țări.

Este haos la nivel internațional! S-a aflat motivul pentru care Robert Fico, premierul Slovaciei a fost împușcat! Klaus Iohannis, după tragedie „Îngrozit să aflu despre împușcarea prim-ministrului”