- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Italia acordă mai multă atenție lucrătorilor casnici. Angajatorii care nu respectă badantele riscă amenzi de până la 1.500 de euro.

11 Oct, 15:18 • Bucătaru Gabriela
Autoritățile italiene vor să ofere mai multă protecție lucrătorilor casnici. În aceest sens, a fost emis un decret care extinde obligațiile de informare pentru menajere, badante și dădace. Angajatorii care nu respectă badantele riscă amenzi de până la 1.500 de euro.
Italia acordă mai multă atenție lucrătorilor casnici. Angajatorii care nu respectă badantele riscă amenzi de până la 1.500 de euro.

Italia schimbă legislația privind drepturile badantelor. Autoritățile italiene au emis un decret al Transparenței care extinde obligațiile de informare pentru menajere, badante și dădace.

Citește și Cum a ajuns o vază chinezească evaluată inițial la 2.000 de euro să se vândă cu 8 milioane de euro

Actul normativ are ca scop creșterea protecției lucrătorilor casnici, iar angajatorii care nu respectă aceste reguli riscă amenzi de până la 1.500 de euro.

Mai multe circulare care furnizează informații utile angajatorilor cu privire la modul de a furniza corect informații badantelor, menajerelor și dădacelor, au fost publicate recent, de către Ministerul și Inspectoratul Muncii din Italia.

Acest decret al Transparenței are ca scop crearea „condițiilor de muncă transparente și previzibile în Uniunea Europeană”, așa cum se precizează în Directiva (UE) 2019/1152 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 pe care o pune în aplicare Decretul 104/2022.

Noile reglementări nu se limitează doar la a cere ca aceste informații să fie incluse în contractele stipulate, ci obligă să integreze toate contractele existente chiar dacă sunt semnate înainte de intrarea în vigoare a noilor reguli, adică din luna august.

Astfel, contractele de muncă ala badantelor ar trebui să includă informații precum: detaliile referitoare la părțile contractului, locul de muncă, sediul, clasificare, data începerii, tipul raportului de muncă, perioada de probă, pregătire, concediu, preaviz de retragere, remunerare, planificarea timpului de lucru, contractul colectiv aplicat, instituțiile de asigurări sociale, asistență și siguranță, sistemele automatizate de luare a deciziilor utilizate etc.

„Informațiile se referă nu numai la aspectele și acordurile contractuale sau la prevederile exclusiv ale dreptului muncii, ci și la unele informații despre prelucrarea datelor cu caracter personal, despre prelucrarea automată și sistemele automate de luare a deciziilor sau de monitorizare și privind siguranța la locul de muncă, în special cu privire la dreptul de a primi instruirea oferită”, au transmis autoritățile italiene.

Citește și Angajați fericiți: 3 firme le cer să lucreze mai puțin pentru același salariu. Unde se întâmplă