- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Jens Stoltenberg a confirmat: șeful NATO renunță la funcție. Ce se va întâmpla cu Mircea Geoană

21 Feb, 10:23 • Stefan Simion
Jens Stoltenberg este pregătit să iasă din scenă. Șeful NATO vrea să părăsească funcția de conducere a Alianței. Acest lucru se va petrece în toamnă. 
Jens Stoltenberg a confirmat: șeful NATO renunță la funcție. Ce se va întâmpla cu Mircea Geoană

Jens Stoltenberg și-a înnoit mandatul pentru funcția de secretar general NATO de trei ori. Nu o va face pentru a patra oară este convins norvegianul, deși conflictul din Ucraina ia amploare.

Fostul premier al Norvegiei a recunoscut că vrea să elibereze funcția de conducere într-un interviu oferit pentru postul CNN.

„Plec în această toamnă. Sunt sigur că Alianța va găsi o persoană demnă, care să mă înlocuiască”, a declarat Jens Stoltenberg.

De asemenea, secretarul general NATO a fost provocat să spună dacă s-ar putea răzgândi, în cazul în care membrii Alianței îl vor ruga să rămână în funcție.

Orice fel de rugăminți ar fi în zadar, a lăsat de înțeles Jens Stoltenberg.

„Sunt concentrat pe asigurarea asistenței NATO pentru Ucraina”, a mai comentat secratarul general.

Plecarea lui Jens Stoltenberg de la vârful NATO a fost anunțată încă din 12 februarie, de purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. Aceasta a declarat pentru DPA că norvegianul nu-și va prelungi mandatul, care expiră în luna septembrie.

 

Ce se va întâmpla cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO

 

Odată cu Jens Stoltenberg (63 de ani) ar putea pleca de la NATO și Mircea Geoană (64 de ani). Norvegianul este secretar general NATO din octombrie 2014, iar Mircea Geoană îndeplinește funcția de secretar general adjunct din octombrie 2019.

De-a lungul timpului, Jens Stoltenberg a îndeplinit diverse funcții în Norvegia, precum cea de ministru al Petrolului și Energiei (1993-1996), ministru de Finanțe (1996-1997), prim-ministru (2000-2001, 2005-2013).

Mircea Geoană a fost ministru de Externe al României (2000-2004), președinte al Senatului (2008-2011), respectiv senator în perioada 2004-2008 2008-2012, 2012-2016.

Mircea Geoană ar putea reveni în România, pentru a-și încerca încă o dată norocul pentru funcția de la Palatul Cotroceni. El a mai candidat la alegerile prezidențiale în anul 2009, când a fost învins de către Traian Băsescu și tabăra PDL. Potrivit sondajelor, lupta puternică s-ar putea da între Mircea Geoană, Laura Codruța Koveși, respectiv candidatul AUR.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult