- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Jens Stoltenberg, poziţie fermă: NATO îşi va desfăşura exerciţiile de descurajare nucleară conform planului, pentru a nu transmite Rusiei un semnal de slăbiciune

11 Oct, 18:57 • Russo George
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că Alianţa Nord Atlantică intenţionează să îşi desfăşoare săptămâna viitoare exerciţiile anuale de descurajare nucleară, conform planului iniţial, intenţia fiind aceea de a calma recentele tensiuni din zona europeană.
Jens Stoltenberg, poziţie fermă: NATO îşi va desfăşura exerciţiile de descurajare nucleară conform planului, pentru a nu transmite Rusiei un semnal de slăbiciune

Jens Stoltenberg a comentat şi recentele ameninţări ale lui Putin cu privire la utilizarea armelor nucleare, Stoltenberg a declarat că Alianţa Nord-Atlantică monitorizează cu atenţie forţele nucleare ale Rusiei şi nu a observat schimbări în poziţia lor, dar rămâne „vigilentă”.

Secretarul general al NATO a mai adăugat că cea mai bună metodă de a descuraja Rusia din a escalada tensiunile din zonă este o demonstraţie de putere a forţelor militare ale Alianţei şi că că accidentele de pe gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 pot intra sub incidența articolului privind apărarea colectivă a țărilor NATO.

„Este un exerciţiu de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menţine capacitatea de descurajare eficientă şi în siguranţă. Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat”, a afirmat Stoltenberg.

Citeşte şi: G7 se reunește de urgență! Trebuie discutate noi măsuri împotriva lui Vladimir Putin

„Putem lua măsuri în temeiul articolului 5 privind atacurile hibride și cibernetice asupra infrastructurii noastre comune”, a declarat Stoltenberg, la Bruxelles, citat de Reuters.

În continuare, Stoltenberg a mai declarat că Ucraina a câştigat teren în războiul cu Rusia şi că NATO va fi alături de Kiev atât timp cât e nevoie, dar a ţinut să precizeze că acest conflict armat va mai dura, astfel că Alianţa trebuie să facă eforturi pentru creşterea producţiei de arme şi muniţie şi va adopta decizii suplimentare pentru a menţine nivelurile stocurilor statelor membre.

„În timp ce Rusia apelează tot mai mult la atacuri îngrozitoare şi nediscriminate asupra civililor şi infrastructurii critice, preşedintele Putin eşuează în Ucraina”, a spus Stoltenberg, cu o zi înaintea reuniunii  miniştrilor Apărării din NATO la Bruxelles.

Citeşte şi: Cât l-a costat pe Putin să bombardeze Ucraina în atacul din 10 octombrie. 84 de rachete de croazieră și 24 de drone au fost evaluate financiar de Forbes