- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Jens Stoltenberg se așteaptă ca Suedia și Finlanda să adere la NATO în 2023.Totuși, recunoaște că decizia depinde de parlamentele turc şi ungar

08 Jan, 21:12 • Gabriela Andreescu
Suedia şi Finlanda ar putea adera la NATO din 2023, a estimat duminică secretarul general al NATO. Oficialul Alianței Nord Atlantice a mai adăugat că nu poate să garanteze data exactă, întrucât aprobarea aderării celor două țări nordice la NATO ține de deciziile suverane ale Turciei și Ungariei.
Jens Stoltenberg se așteaptă ca Suedia și Finlanda să adere la NATO în 2023.Totuși, recunoaște că decizia depinde de parlamentele turc şi ungar

„Mă aştept (ca adeziunea să aibă loc în 2023), dar nu voi garanta data exactă, pentru că este vorba, bineînţeles, despre decizii suverane ale Parlamentului turc şi Parlamentului ungar, care nu au ratificat încă acordul”

, a declarat oficialul NATO într-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres.

Ungaria şi în special Turcia blochează din luna mai aderarea celor două ţări nordice la NATO

„Am avut negocieri, şi ele au fost destul de exigente, în luna iulie a anului trecut, atunci când Turcia, Finlanda şi Suedia au convenit asupra unui memorandum comun în care ele descriu cum pot să-şi intensifice colaborarea, atât în ceea ce priveşte exporturile de arme, cât şi, de exemplu, în lupta împotriva terorismului”, a reamintit Stoltenberg.

„Finlanda şi Suedia au respectat acest acord şi s-au angajat în mod clar să aibă o cooperare pe termen lung cu Turcia în aceste chestiuni. În consecinţă, a venit momentul pentru finalizarea procesului de aderare şi ratificarea protocolului de aderare”, a mai spus oficialul NATO.

Anterior în cursul zilei, prim-ministrul suedez a spus că ţara sa nu poate şi nici nu vrea să atingă unele exigenţe pe care le are Turcia pentru a-i permite să adere la NATO.

„Turcia confirmă în acelaşi timp că am făcut ceea ce am spus că vom face, dar susţine că vrea lucruri pe care nu putem şi nu vrem să i le dăm”, a afirmat Ulf Kristersson despre procesul de aderare a ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică.

Jens Stoltenberg se așteaptă ca Suedia și Finlanda să adere la NATO în 2023
Jens Stoltenberg se așteaptă ca Suedia și Finlanda să adere la NATO în 2023

Citește și: Mașinăria de război a Rusiei cere mai mulți bani de la marile firme. Kremlinul vrea să ia peste 50% din profitul net al companiilor de stat

Șeful diplomaţiei finlandeze a reafirmat că ţara sa va intra în acelaşi timp cu statul vecin în Alianţa Nord-Atlantică.

„Finlanda nu este atât de grăbită să intre în NATO încât să nu poată aştepta Suedia să obţină undă verde”, a declarat Pekka Haavisto presei.

Premierul suedez Ulf Kristersson a efectuat una din primele sale deplasări internaţionale la Ankara, la începutul lui noiembrie, pentru a încerca să obţină ridicarea veto-ului turc. Finlanda şi Suedia au semnat un acord în trei cu Turcia în 2022 menit să ducă la depăşirea obiecţiilor Ankarei la aderarea lor la NATO. Cele două state au depus cererea de aderare la NATO în mai anul trecut drept reacţie la invadarea Ucrainei de către Rusia, dar Turcia a obiectat şi a acuzat celle două ţări că adăpostesc militanţi, inclusiv din formaţiunea Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Un punct de nemulţumire care rămâne este extrădarea unor persoane pe care Turcia le percepe drept teroriste. Ankara şi-a exprimat dezamăgirea privind o decizie de la sfârşitul anului trecut a celei mai înalte curţi din Suedia de a nu da curs unei cereri de extrădare a unui jurnalist, Bülent Kenes, despre care Turcia susţine că are legături cu Fetullah Gulen, pe care Ankara îl acuză de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 2016.

Singurele parlamente care nu au ratificat intrarea Suediei şi Finlandei în NATO sunt cele din Turcia şi Ungaria.

Citește și: Cum s-au descurcat nemții în 2022 după ce rușii le-au tăiat gazele: au apelat la norvegieni, care au devenit acum principalii lor furnizori

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult