- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Mașinăria de război a Rusiei cere mai mulți bani de la marile firme. Kremlinul vrea să ia peste 50% din profitul net al companiilor de stat

08 Jan, 19:16 • Gabriela Andreescu
Guvernul rus intenţionează să pompeze cât mai mulți bani pentru înarmare, în contextul în care costurile cu invadarea Ucrainei cresc considerabil. Pentru aceasta, Kremlinul și-a propus să colecteze sume mai mari de bani de la unii producătorii de materii prime, precum şi de la companiile de stat și în paralel să reducă cheltuieile care nu au legătură cu apărarea.
Mașinăria de război a Rusiei cere mai mulți bani de la marile firme. Kremlinul vrea să ia peste 50% din profitul net al companiilor de stat

Printre propuneri se află dividende mai mari de la companiile de stat şi „plăţi unice” de la producătorii de îngrăşăminte şi cei de cărbune, conform unor instrucţiuni emise la mijlocul lunii decembrie de către premierul Mihail Mişustin, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

Care sunt măsurile guvernului rus pentru pentru a pompa cât mai mulți bani în mașinăria de război

Măsurile Guvernului de la Moscova se înscriu dintr-un efort mai larg de „mobilizare a veniturilor”. Acestea sunt menite să rotunjească bugetul pentru înarmare, în condițiile în care Kremlinul a alocat cheltuieli suplimentare în valoare de 175 de miliarde de ruble (2,4 miliarde de dolari) pentru a strămuta 100.000 de persoane din Herson în Rusia. Această mutare ar reprezenta o recunoaştere tacită a Kremlinului că există speranţe mici privind recucerirea acelor părţi din Ucraina pe care forţele ruseşti le-au abandonat în toamna anului trecut.

Citește și: În România, peste 40% din populație nu își poate permite o dietă sănătoasă, arată o analiză a Comisiei Europene. Cum va evolua industria alimentară în UE în 2023

Rusia vrea sa pompeze mai mulți bani în armată
Rusia vrea sa pompeze mai mulți bani în armată

Bugetul Rusiei este supus la presiuni din ce în ce mai mari în condiţiile în care invazia Ucrainei a intrat în al doilea an, iar economia rusă se contractă ca urmare a sancţiunilor extinse impuse de SUA şi Uniunea Europeană. Dividendele şi taxele excepţionale plătite de gigantul energetic Gazprom PJSC au permis Rusiei să înregistreze un excedent bugetar la finele anului trecut, însă cheltuielile mari din luna decembrie este posibil să fi adus bugetul statului rus pe deficit.

Sursele citate de Bloomberg susţin că o parte dintre fondurile suplimentare sunt necesare pentru a acoperi costurile care au legătură cu războiul. Sursele adăugă că nu a fost luată încă o decizie cu privire la mărimea dividendelor sau a „plăţilor unice”, pentru că acestea vor depinde de situaţia bugetară pe ansamblul anului 2022. Cu toate acestea, acolo unde este posibil, autorităţile ruse vor încerca să stabilească un nivel al dividendelor de peste 50% din profitul net al companiilor de stat, mai scriu jurnaliștii.

În încercarea de a echilibra situaţia bugetară, premierul Mihail Mişustin a ordonat o „optimizare” a cheltuielilor care nu au legătură cu apărarea şi securitatea, care ar trebui să genereze economii de cel puţin 150 de miliarde de ruble, mai scrie sursa citată.

Dacă anul trecut Ministerul rus de Finanţe prognoza un deficit bugetar de 0,9% din PIB, acum se aşteaptă la un deficit de 2% din PIB atât pentru 2022, cât şi pentru 2023.

În total, cheltuielile pe anul trecut au ajuns, probabil, la aproximativ 30.000 de miliarde de ruble, a declarat la finele lunii decembrie ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, cu aproximativ 27% peste ceea ce era prevăzut iniţial.

Citește și: Primăria Sectorului 5 îi sfătuiește pe bucureștenii care nu au avut apă caldă și căldură să-și ceară banii înapoi de la Termoenergetica. Baza legală se află în contract!

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult