- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Livezile vor fi pline de roboți! Oamenii vor fi înlocuiți pentru culesul fructelor

26 Nov, 18:00 • Cornel Ghimeșan
Oamenii din livezi vor fi înlocuiți de roboți în viitorul apropiat. De ani de zile, specialiștii în robotică muncesc pentru dezvoltarea acestor roboți, astfel încât aceștia să poată culege fructele fără a le altera.
Livezile vor fi pline de roboți! Oamenii vor fi înlocuiți pentru culesul fructelor

Tehnologizarea agriculturii este la un pas distanță! Oamenii din livezi ar putea să dispară odată cu apariția roboților care culeg fructe. Această tehnologie ia amploare din ce în ce mai mult, însă nu este chiar cel mai ușor de dezvoltat, arată Agro TV.

Încă de la începutul anilor ’80 specialiștii în robotică se străduiesc să creeze o mașină care poate culege un fruct din copac și să-l arunce, apoi, într-un coș, fără a-l deteriora.

Alte articole: Produse tradiționale la târgul din curtea Ministerului Agriculturii! Vizitatorii se pot delecta cu tocan, sloi şi pastramă de oaie sau bulz ciobănesc

Roboții din livezi fură locul de muncă al oamenilor

Creatorii roboților au început prin a observa culegătorii profesioniști de fructe și s-au străduit să reproducă mișcările acestora cu „degete” robotizate. Demonstrațiile tehnice s-au înmulțit în ultimii ani. De exemplu, există robotul „Robocrop”, dezvoltat în 2019 de compania britanică Fieldwork Robotics, a început în faza de testare, într-o seră. El este specializat în zmeură. Dovada interesului industrial: Bosch s-a alăturat proiectului în 2020.

Mai există și robotul american Traptic care reușește să prindă căpșuni fără a le deteriora, prin desprinderea lor de tulpină. Există câteva zeci de exemple de acest tip în întreaga lume, majoritatea fiind dezvoltate de start-up-uri susținute de laboratoarele de robotică universitare. Dar, deocamdată, toate se luptă să facă saltul spre comercializare.

Zilele acestea,  specialiștii de la Centrul de Cercetare Laimburg din Italia au prezentat un robot performant, care nu numai că poate culege mere, dar este dezvoltat pentru a aplica substanțe de protecție a culturilor. Scopul este ca acest robot să îndeplinească cât mai multe sarcini posibile.

De fapt, un robot recoltator concentrează elementele cele mai delicate ale roboticii. Camere ultra-sensibile pentru a recunoaște un fruct copt, acesta trebuie să fie capabil să-l vadă cu precizie, să-l distingă de frunze, să-i analizeze culoarea în aer liber, fără a se lăsa influențat de schimbările de lumină sau de umbre.

Majoritatea companiilor, a startup-urilor, a laboratoarelor care proiectează acești roboți nu își publică încă riguros datele. 80% randament pentru cules mere, roșii, castraveți. Din cei 47 de roboți studiați de cercetătorii australieni, doar 28 au furnizat ratele lor de recoltare. Astfel, acestea pot ajunge la 80% pentru mere, roșii, castraveți. Dar rămân foarte scăzute pentru căpșuni sau ardei, de exemplu.

Citește și: FSLI solicită salarii mai mari pentru profesori! „Şcoala românească este din ce în ce mai neatractivă. Există o stare de incertitudine şi de confuzie în învățământ”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult