- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Lovitură grea pentru Viktor Orban și politicile sale ”de rebel”! Oamenii de afaceri din Ungaria cer aderarea la euro

02 Oct, 19:48 • Cornel Ghimeșan
Oamenii de afaceri din Ungaria s-au săturat de Victor Orban și de politicile sale care au dus economia țării în colaps și cer aderarea la euro. Otto Sinko, directorul general al uneia dintre cele mai importante companii ungare, a făcut un apel pentru aderarea la zona euro, după ce politicile premierului au generat una dintre cele mai grave crize economice din Uniunea Europeană în ultimele 12 luni.
Lovitură grea pentru Viktor Orban și politicile sale ”de rebel”! Oamenii de afaceri din Ungaria cer aderarea la euro

Lovitură grea pentru Viktor Orban și politicile sale ”de rebel”! Directorul general al producătorul de electronice pe bază de contract Videoton Zrt, Otto Sinko, susține că după o recesiune de un an, la care se adaugă o criză valutară, cea mai mare inflaţie din UE şi suspendarea finanţării europene din cauza îngrijorărilor cu privire la statul de drept, Ungaria nu ar trebui să piardă niciun moment în aderarea la zona euro şi îmbrăţişarea valorilor UE

Citește și Rezerva valutară a BNR a crescut cu peste 5 miliarde de euro, veşti bune pentru 22 de miliaone de români

Lovitură grea pentru Viktor Orban și politicile sale ”de rebel”!

„Un calendar privind aderarea la euro ar fi el însuşi un factor stabilizator, în special dacă este însoţit de paşi politici care ar duce la soluţionarea disputelor cu UE”, a declarat Otto Sinko, potrivit Bloomberg.

În ultima vreme, oficialii de la Bruxelles şi Budapesta au fost într-o dispută continuă pe tema valorilor democratice, asta după un deceniu în care Viktor Orban şi-a consolidat puterea, iar îngrijorările cu privire la corupţie şi statul de drept au dus la oprirea unor finanţări europene în valoare de peste 30 de miliarde de euro.

Totodată, Guvernul Orban are legături strânse cu Rusia şi China în timp ce restul UE a luat măsuri pentru a reduce influenţa celor două ţări.

„Nu sunt de acord cu aceste măsuri de rebel, orientat spre est. Calea Ungariei este spre Occident, nu spre Est”, a mai spus Otto Sinko care susține că apelul său pentru aderarea la euro este o opinie personală şi nu poziţia companiei Videoton, aceste comentarii sunt importante pentru că vin de la şeful uneia dintre cele mai importante companii din Ungaria şi de asemenea unul dintre cei mai mari angajatori din această ţară, care ar putea să profite de pe urma unui forint mai slab.

De la revenirea la putere a lui Orban în 2010, moneda ungară s-a depreciat cu peste 30% în raport cu euro. Deprecierea s-a accelerat anul trecut după ce cheltuieile record anterioare alegerilor au agravat creşterea generală a preţurilor în UE, asta în timp ce politicile monetare au subminat încrederea investitorilor. Forintul a coborât săptămâna trecută la cel mai redus nivel din ultimele şase luni.

„Nu este adevărat că singura preocupare a exportatorilor este un forint mai slab. Asta are sens doar dacă există o stabilitate economică”, a afirmat Sinko, a cărui companie are 9.200 de angajaţi care asamblează orice, de la componente pentru automobile până la electrocasnice care sunt exportate pe pieţele UE.

Banca Naţională a Ungariei a fost forţată, în luna octombrie a anului trecut, să majoreze dobânda de referinţă la 18% pentru a stabiliza activele locale, în urma unor măsuri de urgenţă care au fost eliminate abia săptămâna trecută. Chiar dacă inflaţia este aşteptată să revină în zona unei singure cifre până la finele anului, iar Guvernul de la Budapesta mizează pe o creştere economică începând din trimestrul al treilea, întrebările cu privire la modul cum ar trebui profitat de aceste progrese, în timp ce este consolidat bugetul, au scos la lumină unele divergenţe de opinie în rândul decidenţilor.

În luna septembrie, mai mulți miniştri importanţi din Guvernul Orban au criticat Banca Naţională cu privire la politica monetară şi inflaţia în timp ce în rândul Cabinetului au apărut disensiuni cu privire la modalitatea în care ar putea fi redus un deficit bugetar record şi dacă aderarea la euro ar putea fi de ajutor.

Ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga, a  invocat la vremea respectivă chiar şi posibilitatea ancorării forintului de moneda euro, în conformitate cu un mecanism care precede aderarea la moneda unică. Un alt ministru din Cabinetul Orban, Gergely Gulyas, a apreciat joi că este prea devreme pentru a vorbi de aderarea la euro.

Directorul general al Videoton a ținut să precizeze că cele şapte ţări din Europa de Est care au făcut trecerea la moneda euro, după ce au aderat la UE, au înregistrat performanţe mai bune în perioade de turbulenţe economice, în condiţiile în care nu au suferit deprecieri dramatice ale monedelor lor sau nevoia de a menţine rezerve valutare mari.

„Atunci când vorbim de adoptarea euro mulţi vorbesc numai de dezavantaje, precum pierderea independeţei în materie de politică monetară. Dar de ce nu vorbim şi de avantaje”, s-a conchis Otto Sinko.

Citește și Cerșetoria, o ”meserie” profitabilă. Fac chiar și 600 de euro pe zi și pleacă „după muncă” într-un Mercedes

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult