- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Rezerva valutară a BNR a crescut cu peste 5 miliarde de euro, veşti bune pentru 22 de miliaone de români

02 Oct, 18:47 • Russo George
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României se situau la nivelul de 59.238 milioane euro, la 30 septembrie, față de 53.901 milioane euro la 31 august 2023, a informat luni BNR, anunţând, practic, o creştere cu 5,3 miliarde de euro.
Rezerva valutară a BNR a crescut cu peste 5 miliarde de euro, veşti bune pentru 22 de miliaone de români

Creşterea anunţată luni de Banca Naţională a României (BNR) s-a datorat atât intrării unei tranşe din PNRR cât şi încasării sumelor rezultate din euroobligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor.

Astfel, în cursul lunii septembrie, în rezervele de la BNR au intrat 7,32 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de 3,25 mld. Euro, precum şi o tranşă din împrumutul acordat de Comisia Europeană în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă -PNRR- în sumă de aproximativ 2,7 mld. euro) şi din alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

În acelaşi timp, din rezerve au ieşit 1,99 miliarde euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Citeşte şi: Se întâmplă azi, 2 octombrie. AFIR pune la bătaie 21,3 milioane de euro! Iată cine primește banii

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,87 miliarde euro.

În total, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie 2023 au fost de 65,11 miliarde euro, faţă de 59,85 miliarde euro la 31 august 2023.

Plăţile scadente în luna octombrie 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 229 milioane euro, scrie Zf.

Citeşte şi: Indicele de referință IRCC crește: „Românii trebuie să ia în calcul faptul că există soluții de finanţare care NU depind de scăderea IRCC.”