- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Lumea, la un pas de o epidemie de salmonella din cauza ciocolatei Kinder. Scandalul ascuns de experți

18 Feb, 20:30 • Claudia Simion
Lumea a fost la un pas de declanșarea unei epidemii globale de salmonella, anul trecut, din cauza ciocolatei contaminate, potrivit experților de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Din fericire, însă, datorită acțiunilor de monitorizare și acțiunilor oficiale făcute de numeroase țări s-a reușit evitarea epidemiei.
Lumea, la un pas de o epidemie de salmonella din cauza ciocolatei Kinder. Scandalul ascuns de experți

Un medic specialist în boli transmise prin aer și alimente din cadrul ECDC e explicat că aceste acțiuni coordonate de Europa au salvat mii de copii și adulți la nivel global.

„Dacă nu ar fi fost implementate acţiuni clare şi coordonate în Europa şi dincolo de ea, ar fi putut existe multe mii de copii care s-ar fi îmbolnăvit şi, potenţial, chiar multe decese”, a declarat Johanna Takkinen.

Am fost la doar un pas de izbucnirea unei epidemii vara trecută. Ouăle de ciocolată și alte produse din catalogul grupului Ferrero au fost retrase de la vânzare în mai multe țări, după ce au fost depistate mai multe cazuri de salmonella.

Citește și Faimoasa cutie cu ciocolată din filmul „Forrest Gump” a fost vândută la licitație cu suma colosală de 25.000 de dolari

În Marea Britanie au fost raportate 128 de cazuri din cauza aceleiași contaminări produse la o fabrică de ciocolată din Belgia.

„Cercetările preliminare ale primelor cazuri au indicat produsele de ciocolată Kinder drept un posibil vector de infectare. Mai multe ţări au început să raporteze un număr tot mai mare de infectări cu aceeaşi tulpină ca cea depistată în focarul din Regatul Unit”, a continuat Johanna Takkinen.

Cum s-a evitat o epidemie de salmonella 

Specialiștii au identificat respectiva fabrică de ciocolată din Belgia drept sursă a infecției cu salmonella. Ulterior au fost emise avertizări în 130 de țări. Astfel, datorită cooperării interdisciplinare dintre specialiști în microbiologie, epidemiologi şi experţi în siguranţa alimentelor s-a putut evita „o epidemie globală devastatoare”.

Citește și Alertă alimentară. Toți românii care au cumpărat ciocolată trebuie să o returneze

Grupul Ferrero a primit, în septembrie, aprobarea finală pentru păstrarea fabricii de ciocolată din Belgia, care a rămas deschisă în permanență după ce producția unității a fost supravegheată cu atenție pentru o perioadă de timp.

Organizația pentru protecția consumatorului Foodwatch e de părere că acest caz a fost mai grav decât l-a prezentat ECDC. Problemele din sistemul de monitorizare a alimentelor au permis focarului de salmonella declanșat în grupul Ferrero să devină așa de mare într-o primă fază, a transmis directorul organizației, Chris Methmann. „În loc să ne felicităm şi să ne batem pe umeri între noi, avem nevoie urgentă de reforme: Atât producătorii de alimente, cât şi autorităţile trebuie să fie obligaţi prin lege să facă publice, imediat, reclamaţiile”, a mai spus el.